Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

20 Aprilie 2015
Vizualizari: 1635
Comentează add

Mugur Isărescu a insistat pe nevoia menţinerii stabilităţii financiare cu o cheltuire chibzuită a banilor publici, prioritizarea investiţiilor şi stimularea competitivităţii.

Termenul de aderare a României la Euro, 2019, "nu este lipsit de temei"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Arhivă. 

Termenul de aderare a României la Zona Euro, anul 2019, nu este lipsit de temei, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar trebuie susţinut de un plan de acţiune coerent. 
 
La o dezbatere pe tema paşilor de urmat pentru adoptarea monedei unice, Mugur Isărescu a insistat pe nevoia menţinerii stabilităţii financiare cu o cheltuire chibzuită a banilor publici, prioritizarea investiţiilor şi stimularea competitivităţii. 
 
Participanţii la discuţii, responsabilii români şi europeni, au căzut de acord că România are cel mai bun echilibru macro-economic din ultimii 25 de ani şi că trebuie să profite de situaţie pentru a-şi accelera reformele. 
 
Mugur Isărescu spune că un aspect important care nu trebuie neglijat în perspectiva aderării la Zona Euro este faptul că România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de dezvoltare între regiuni din întreaga UE. 
 
"Lipsa unei infrastructuri de calitate care să interconecteze provinciile istorice favorizează accentuarea acestor disparităţi, prin concentrarea investiţiilor în apropierea graniţei de vest şi permanentizarea decalajelor de dezvoltare. Avem un câlcâi al lui Ahile, nu avem un cadru funcţional pentru dezvoltarea, prioritizarea şi execuţia proiecţiilor de investiţie publică dincolo de orice ciclu electoral şi orice ciclu de gândire", spune Mugur Isărescu.  
 
Mugur Isărescu adaugă că trebuie să ne asigurăm că progresele în privinţa stabilităţii macroeconomice nu vor fi pierdute pe seama unor cheltuieli nesustenabile, chiar dacă acestea sunt făcute în zone esenţiale pentru România, cum ar fi sănătatea, educaţia sau domeniul militar. 
 
Şeful Misiunii Comisiei Europene pentru ţara noastră, Istvan Szekely, spune că deşi dezechilibrele de dinainte de declanşarea crizei au fost corecte asta nu înseamnă că trebuie renunţat la reformele structurale. 
 
"Încheierea cu succes a programului în derulare cu FMI şi UE care în acest moment înregistrează întârzieri substanţiale ar fi un pas important înainte, va fi, de asemenea, un puternic semnal pozitiv pentru pieţele internaţionale. Realizarea reformelor structurale convenite în cadrul acestor programe ar putea contribui decisiv la toate procesele necesare pe drumul spre adoptarea euro" a mai spus Şeful Misiunii Comisiei Europene pentru ţara noastră. 
 

Istvan Szekely adaugă că principalele provocări pentru ţara noastră în perioada următoare sunt legate de menţinerea stabilităţii fiscale, dezvoltarea infrastructurii, în special prin utilizarea fondurilor europene, reformarea întreprinderilor de stat cu pierderi, combaterea sărăciei şi continuarea luptei anticorupţie. 


Etichete Termenul de aderare a României la Zona Euroanul 2019guvernatorul BNRMugur Isărescuenţinerii stabilităţii financiare cu o cheltuire chibzuită a banilor publiciprioritizarea investiţiilor şi stimularea competitivităţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live