Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

22 Mai 2019
Vizualizari: 322
Comentează add

Parlamentul de la Chişinău, format în urma alegerilor din 24 februarie, s-a întrunit doar în şedinţa de constituire la 21 martie.

Termen limită pentru deblocarea activităţii Parlamentului R. Moldova

natalia-zaharescu-radio-chisinau

  Foto: Arhivă

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a adresat Curţii Constituţionale în privinţa clarificarii termenului de trei luni în care Parlamentul este obligat să îşi înceapă activitatea şi să învestească guvernul.

Igor Dodon vrea să ştie dacă acest termen ar trebui calculat de la 9 martie, când au fost validate mandatele de deputat, sau de la 21 martie, când a avut loc şedinţa de constituire a Parlamentului.

Potrivit reprezentanţilor partidelor parlamentare, legislativul de la Chişinău ar trebui dizolvat dacă până la 9 iunie nu îşi deblochează activitatea.

Preşedintele Republicii Moldova a criticat deputaţii pentru faptul că până acum nu au ajuns la un consens privind formarea unei majorităţi parlamentare. Igor Dodon a afirmat că deputaţii au cel mai probabil doar două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea Parlamentului, în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate.

Contactaţi de Radio Chişinău, vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, fost ministru al justiţiei, şi juristul Sergiu Litvinenco, deputat din partea Blocului ACUM, au fost de acord că Parlamentul ar trebui dizolvat dacă nu reuşeşte să învestească Guvernul până la 9 iunie.

Parlamentul de la Chişinău, format în urma alegerilor din 24 februarie, s-a întrunit doar în şedinţa de constituire la 21 martie. De atunci, mai multe tentative de formare a unei majorităţi sau pentru a debloca activitatea legislativului au eşuat.

Constituţia stabileşte un termen limită de trei luni, timp în care Parlamentul trebuie să adopte legi şi să învestească Guvernul. După acest termen, Parlamentul poate fi dizolvat prin decret prezidenţial. Igor Dodon a declarat anterior că dacă activitatea legislativă nu va fi deblocată, alegerile anticipate vor avea loc cel mai probabil în luna octombrie.


Etichete parlamentIgor DodonChişinăuRepublica MoldovaVladimir CebotariSergiu Litvinenco,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live