Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Marţi, 19 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

14 Martie 2018
Vizualizari: 468
Comentează add

În Covasna autorităţile se aşteaptă la o viitură puternică în dreptul localităţii Băcel şi iau în calcul crearea unei breşe în digul pârâului Tărlung.

Terenuri agricole, drumuri şi gospodării inundate

-

 Foto: Arhivă.

Sute de hectare terenuri agricole, mai multe drumuri judeţene şi gospodării din 71 de localităţi din întreaga ţară sunt afectate de inundaţiile cauzate de ploile din ultima perioadă şi de topirea rapidă a zăpezilor.

Codul roşu hidrologic a fost în vigoare până la această oră pentru Râul Negru, în Covasna şi Harghita.

Nivelul apelor depăşeşte în multe zone cotele de pericol.

În Covasna autorităţile se aşteaptă la o viitură puternică în dreptul localităţii Băcel şi iau în calcul crearea unei breşe în digul pârâului Tărlung.

Una dintre cele mai afectate localităţi care s-a aflat, de altfel, sub cod roşu de inundaţii, a fost localitatea Sita Buzăului, unde - potrivit primarului - aproape 80% dintre terenurile arabile şi fâneaţă au fost inundate timp de aproape o jumătate de zi.

Circulaţia rutieră a fost blocată pe DN 10, între localităţile Zăbrătău şi Crasna, din cauza apei acumulate pe carosabil.

În comuna Barcani, aflată în vecintătate, au murit circa 20 de animale în gospodării, iar DN 13 E, DJ 121 A şi alte două drumuri comunale au fost afectate de ape şi se circulă cu dificultate.

Probleme au fost şi în satul Zălan, unde străzile au fost distruse în proporţie de 80%, pe o lungime de peste 1 kilometru, iar trecerile peste pârâul ce face legătura între cele două părţi ale satului, au devenit aproape impracticabile.

Apele au început să se retragă, dar un punct vulnerabil rămâne pârâul Tărlung, fiind posibil ca în cursul acestei seri să apară o viitură care ar putea afecta satul Băcel din comuna Chichiş.

În cazul în care va fi nevoie, autorităţile iau în calcul crearea unei breşe în digul de protecţie, pentru minimizarea pagubelor produse de viitură.

În Băcel sunt ameninţate de inundaţii aproximativ 25 de gospodării din partea dreaptă a pârâului Tărlung, iar în cazul în care va fi nevoie, persoanele evacuate vor fi cazate în căminul cultural din localitate.

Până la miezul nopţii sunt sub avertizare cod portocaliu sectoarele Târnavelor - cea Mare şi cea Mică - din Harghita şi Mureş, iar până mâine la prânz bazinele hidrografice ale râurilor Teleorman, Neajlov, Olt şi Buzău din centrul şi sudul ţării.

Atenţionări cod galben vor fi în vigoare până mâine seară pe mai multe secţiuni de râuri din 24 de judeţe situate în estul, nord-estul, centrul şi sudul României.

 


Etichete inundatiiCovasnaterenuri agricolegospodarii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live