Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

22 Martie 2019
Vizualizari: 492
Comentează add

Taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de ROBOR, iar modul de calcul al acestuia va fi modificat, a anunţat ministrul de finanţe.

Teodorovici: Taxarea activelor bancare nu se va mai face funcţie de ROBOR

iulian-olescu

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro.

Proiectul de modificare a Ordonanţei 114 este aproape de finalizare. Taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de ROBOR, iar modul de calcul al acestuia va fi modificat, a anunţat ministrul de finanţe, după discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii băncilor.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, spune că, în urma discuțiilor, s-a creat necesitatea elaborării de noi propuneri, ceea ce bancherii ar trebui să facă în următoarele ore.

Ministerul Finanțelor ar putea publica chiar astăzi, spre dezbatere publică, textul ordonanței care urmează să modifice actul normativ ce introduce taxa pe activele bancare. Ministrul Eugen Teodorovici a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB), la finalul căreia președintele executiv al ARB, Florin Dănescu, a precizat că sectorul bancar va veni cât mai rapid cu un set suplimentar de propuneri pentru a se stabilii detaliile finale ale noii ordonanțe.

Eugen Teodorovici a precizat că cele mai importante modificări se referă la decuplarea taxei pe activele bancare de ROBOR, dar și la utilizarea unui nou indice pentru calculul dobânzilor la creditele bancare, ce va duce la scăderea ratelor la credite.

Acesta va fi stabilit ca o medie aritmetică a dobânzilor practicate în tranzacțiile interbancare efective din trimestrul anterior celui pentru care se face calculul. Ministrul de finanțe a mai anunțat că o serie de active ale băncilor vor fi scoase din sfera taxei, printre acestea: titlurile de stat, programele guvernamentale și creditele pentru comunitățile locale.

Noua ordonanță va cuprinde și elemente de încurajare a creditării economiei reale - a mai precizat Eugen Teodorovici, care a spus că actul normativ va fi aprobat în ședință de guvern, săptămâna viitoare.


Etichete roboractive bancare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live