Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

14 Decembrie 2014
Vizualizari: 1153
Comentează add

Tensiunile între Ramallah şi Ierusalim s-au agravat după moartea unui ministru palestinian, care a suferit o criză cardiacă, după altercaţii cu soldaţi israelieni.

Tensiuni între Ramallah și Ierusalim

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Foto: captură video.

Conducerea palestiniană de la Ramallah ar putea decide duminică suspendarea coordonării de securitate cu Israelul, după ce liderul de la Ramallah, Mahmoud Abbas, a ameninţat de mai multe ori că ar putea face acest lucru.

Ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, a avertizat, însă, că oprirea coordonării de securitate reprezintă o mai mare ameninţare la adresa Autorităţii Palestiniene decât pentru Israel.

Tensiunile între Ramallah şi Ierusalim s-au agravat după moartea unui ministru palestinian, care a suferit o criză cardiacă, după altercaţii cu soldaţi israelieni.

Coordonarea de securitate între Autoritatea Palestiniană şi Israel a fost principalul factor în menţinerea calmului în Cisiordania.

SUA şi anumite ţări europene au făcut presiuni asupra conducerii palestiniene de la Ramallah să nu fie suspendată această coordonare.

Lideri ai Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi Fatah urmează să ia o decizie duminică în această problemă.

Secretarul de stat american, John Kerry, a discutat această chestiune cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Un oficial din conducerea palestiniană a dezvăluit că secretarul de stat american i-a cerut lui Mahmoud Abbas să se abţină de la decizii care pot complica situaţia.

Coordonarea de securitate a fost creată prin acordurile de la Oslo, care au condus la recunoaştere mutuală şi promisiunea pentru un acord de pace în Israel şi palestinieni.

Cooperarea în materie de securitate reprezintă nucleul acordurilor de la Oslo şi rămâne chestiunea cea mai importantă între Ierusalim şi Autoritatea Palestiniană, iar Mahmoud Abbas nu are niciun interes să aprindă Cisiordania, în timp ce organizaţia teroristă Hamas, care nu face parte din OEP, încearcă să câştige teren şi insistă pentru oprirea coordonării de securitate cu Israelul, ceea ce este în detrimentul actualului lider al Autorităţii Palestiniene.


Etichete PalestinaIsraelRamallahIerusalimMahmoud AbbasMoshe YaalontensiuniministruSUACisiordaniaJohn KerryOsloOEPHamas

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live