Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

22 Octombrie 2015
Vizualizari: 864
Comentează add

Ţările participante nu au ajuns încă la un acord preliminar privind finanţarea măsurilor de protecţie a mediului şi caracterul obligatoriu sau nu al acordului de la Paris.

Tensiuni înainte de începerea conferinţei pe teme climatice de la Paris

luminita-apostol

Foto: cfr.org.

A început numărătoarea inversă pentru conferinţa de la Paris privind măsurile de combatere a schimbărilor climatice.

Cele mai spinoase două chestiuni în dezbatere sunt legate de asigurarea finanţării necesare pentru ca măsurile luate să poată fi aplicate şi cum se spune în ultimul timp, să poată face o diferenţă, să aibă efect sensibil, şi decizia privind caracterul obligatoriu al măsurilor decise.

Au mai rămas doar şase săptămâni până la Conferinţa Mondială ONU asupra schimbărilor climatice şi proiectul de acord este departe de a fi definitivat, deşi intenţia este ca el să fie pregătit pentru semnare când va începe întâlnirea de la Paris.

Negociatorii reuniţi la Bonn mai au la dispoziţie ziua de mâine şi pe cea de vineri pentru a-şi reconcilia poziţiile pe marginea textului proiectului de acord, aceasta fiind ultima negociere înainte de reuniunea de la Paris.

Pe masa de negocieri s-a aflat luni, la începerea discuţiilor, un text redus de la 80 la 20 de pagini, însă ţările din grupul celor 77, care include 133 de ţări în curs de dezvoltare şi China, au protestat considerând că textul este amputat şi că principalele lor cereri nu se regăsesc.

După acest moment, furtunos după cum îl descriu agenţiile internaţionale de presă, au fost admise propunerile ţărilor în curs de dezvoltare şi textul a ajuns acum la 34 de pagini.

Însă, potrivit agenţiei France Presse rămân în continuare chestiuni importante în suspans în negocieri, precum finanţarea măsurilor de protecţie a mediului şi caracterul obligatoriu sau nu al acordului.

Ideea de la care s-a plecat iniţial a fost că trebuie găsit un acord pentru combaterea schimbărilor climatice care să fie obligatoriu pentru toate cele aproape 200 de ţări ce vor participa la Conferinţa de la Paris.

În principiu toate ţările sunt de acord cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră astfel încât încălzirea globală să poată fi limitată la două grade Celsius faţă de începutul epoci industriale în secolul al XIX-lea.

Dificultăţile apar atunci când este vorba despre finanţarea măsurilor de reducere a încălzirii globale.

Marile puteri industrializate ale lumii au promis în 2009 că vor finanţa cu 100 de miliarde de dolari în fiecare an până în 2020 eforturile făcute de ţările sărace pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Şi acum se aşteaptă ca ţările bogate să-şi ţină promisiunile, dar tocmai aceasta este una dintre problemele spinoase aflate în discuţie.

La Bonn s-a aflat marţi ministrul francez de externe, Laurent Fabius, cel care va conduce conferinţa de la Paris, şi el le-a spus negociatorilor că discuţiile din această săptămână stau sub semnul urgenţei şi că este nevoie de încredere şi de transparenţă pentru a se ajunge la un proiect de acord, echilibrat şi ambiţios. 


Etichete FranţaParisconferinţa privind măsurile de combatere a schimbărilor climaticeONUnegocieripoluarereducerea gazelor cu efect de serăfinanţare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live