Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

6 Mai 2021
Vizualizari: 424
Comentează add

Aproximativ 50 de vase franceze de pescuit s-au strâns de la primele ore la intrarea unui port de pe Insula Jersey pentru a protesta față de restricțiile impuse de britanici.

Tensiuni franco-britanice în zona insulei Jersey

aura-neag-londra

Foto: Arhivă.

Marea Britanie a trimis în această dimineață două vase militare la granița cu Franța din Canalul Mânecii, pentru a preveni o eventuală blocadă a pescarilor francezi.

Aproximativ 50 de vase franceze de pescuit s-au strâns de la primele ore la intrarea unui port de pe Insula Jersey pentru a protesta față de restricțiile impuse de britanici.

Este un nou episod al confruntării pe tema dreptului de pescuit care a îngreunat și negocierea acordului comercial post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană.


Corespondenţă de la Londra - Reporter: Aura Neag - Tensiunile au loc în jurul Insulei Jersey, care este parte din Regatul Unit, dar care, geografic, este situată la doar 22 de kilometri de Franța.

Post-Brexit, pescarii europeni au nevoie de permise ca să pescuiască în apele teritoriale britanice.

Jersey a început să eliberez acestei permise de săptămâna trecută, însă pescarii francezi spun că partea britanică a impus peste noapte cerințe noi pentru eliberarea acestor permise.

Tensiunile au crescut brusc până într-acolo încât Franța a amenințat că va întrerupe curentul electric pe Insula Jersey, iar pescarii francezi că vor organiza o blocadă a portului  Saint Helier de pe Insula Jersey.

Partea britanică susține că amenințările Franței sunt disproporționate și a răspuns în această dimineață cu trimiterea a două vase militare, care să patruleze zona și să împiedice o posibilă blocadă a portului.

Premierul Boris Johnson şi-a declarat sprijinul său ferm pentru Jersey.

Pescuitul a fost și rămâne o sursă majoră de tensiuni între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Pescarii europeni pescuiesc în apele teritoriale britanice de decenii sau chiar secole, însă post-Brexit, relațiile sunt reașezate adesea la pachet cu introducerea de noi măsuri birocratice care bulversează pescarii, de-o parte și de cealaltă a Canalului Mânecii.


Realizator: Manevrele britanice din largul Insulei Jersey nu ar trebui să îi impresioneze pe francezi, afirmă ministrul pentru relații europene din Guvernul de la Paris.

Chiar dacă Marina Franceză a trimis și ea două nave în regiune, ministrul spune pentru France Presse că a discutat cu omologul britanic despre detensionarea situației și aplicarea rapidă și completă a acordului post-Brexit.

(RS)


Etichete frantamarea britanieinsula jerseycanalul maneciipescariblocadabrexit(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live