Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

7 Iulie 2020
Vizualizari: 215
Comentează add

Temperaturile medii din regiune au fost cu mai mult de 5 grade Celsius peste cele normale.

Temperaturi record în Siberia

sergiu-stet

  Foto: Arhivă.

Temperaturile din Siberia au ajuns la o medie record pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetaţie care au avut loc vreodată în regiune, au arătat datele publicate marţi de Uniunea Europeană.
 
Conform Reuters, temperaturile globale din luna iunie au depăşit recordul din 2019, iar în Siberia, la Cercul Arctic, s-a înregistrat un nivel "excepţional de căldură", potrivit programului Copernicus, al UE.
 
Această creştere se încadrează într-un curent pe care oamenii de ştiinţă îl numesc "strigătul de ajutor". Temperaturile medii din regiune au fost cu mai mult de 5 grade Celsius peste cele normale şi cu mai mult de un grad mai mari decât în cele două cele mai calde luni iunie anterioare, din 2018 şi 2019, potrivit datelor.
 
"Este îngrijorător că zona arctică se încălzeşte mai repede decât restul planetei", a afirmat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Modificări Climatice. Agenţia forestieră rusă a afirmat că, până la data de 6 iulie, 246 de incendii acopereau 140.073 hectare şi că în şapte regiuni a fost declarată stare de urgenţă.
 
Televiziunea rusă de stat a prezentat săptămâna aceasta avioane care aruncau apă lângă imense coloane de fum alb. Copernicus a anunțat că incendiile au depăşit numărul record de focuri înregistrat în regiune în aceeaşi lună a anului trecut.
 
"Temperturile mai mari şi suprafeţele mai uscate oferă condiţiile ideale pentru ca aceste incendii să se aprindă şi să persiste atâta timp în zonă", a declarat Mark Parrington, cercetător la Copernicus. Emisiile de dioxid de carbon provocate de incendiile din regiune în luna iunie au fost estimate la 59 de megatone, comparativ cu 53 de megatone înregistrate în urmă cu un an, a declarat UE.

Etichete SiberiacaniculăvarăCopernicus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live