Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

16 Februarie 2019
Vizualizari: 875
Comentează add

Evenimentul aduce anul acesta la un loc un număr record de personalităţi politice, reprezentanţi ai industriei de armament şi ai mediului de afaceri, precum şi oameni de ştiinţă

Teme abordate în prima zi a Conferinţei de securitate de la München

vlad-draghicescu-bonn

 

Şeful Conferinţei de securitate de la München, Wolfgang Ischinger, a deschis reuniunea de la hotelul  'Bayerischer Hof'  îmbrăcat într-un hanorac de culoare albastră, cu stele galbene, aranjate într-un cerc aproape perfect, căci una dintre stele a fost amplasată pe spatele hainei, o aluzie la Brexit. Inedita alegere vestimentară a fostului diplomat, în vârstă de 72 de ani, reprezintă şi o pledoarie pentru o Europă mai puternică, nu doar politic, ci şi militar.

"Europa trebuie să vorbească pe o singură voce şi să îşi consolideze, în consecinţă, capacitatea de a acţiona", a spus domnul Ischinger, în discursul ţinut în faţa distinsei audienţe, formată dintr-un număr fără precedent de factori de decizie internaţionali. Anterior, el a avertizat la postul public de televiziune german ZDF că Europa trebuie să se pregătească pentru o cursă a înarmării şi pentru noi provocări geopolitice.

Agenda de ieri a conferinţei a fost dominată de cooperarea în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene şi dincolo de aceasta.

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, şi colegul ei britanic, Gavin Williamson, au fost primii vorbitori, ei păşind împreună pe podium.

Von der Leyen a admis că solicitările americane vizând majorarea bugetlor americane de apărare şi îndeosebi cel german sunt legitime, dar a cerurt totodată, extinderea principiului corectitudinii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. "Trebuie să menţinem principiul corectitudinii în cadul prieteniei transatlantice. Corectitudinea se aplică atât împărţirii sarcinilor militare, cât şi în deciziile de natură politică. În misiunea noastră urmăm deviza: "Intrăm împreună, ieşim împreună". Aceasta înseamnă că decidem împreună", a spus oficialul german, referindu-se la decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage trupele americane din Afganistan.

Omologul ei britanic a vorbit mai puţin despre America, dar nu a ezitat să critice Rusia chiar mai dur decât doamna Von der Leyen, în opinia căreia Moscova ar încerca şă divizeze Europa. "Kremlinul duce lupta în zona gri. Operarea fără reguli, cu ajutorul instrumentelor de spionaj sau cele militare, politice, economice, cibernetice şi chiar criminale pentru a-şi supina concurenţii permite Kremlinului să scape de crimă, în timp ce neagă că ar avea sânge pe mâini", a spus Williamson.

În context, este aşteptat cu mult interes discursul pe care îl va rosti astăzi, la Conferinţa de securitate de la München, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care va avea şansa să îi răspundă omologulu de la Londra.

Tot astăzi, în Capitala Bavariei, sunt aşteptaţi cancelarul Angla Merkel şi vicepreşedintele american Mike Pence. Prezent la o conferinţă organziată la Varşovia şi dedicată situaţiei din Orientul Apropiat, domnul Pence a acuzat Iranul de pregătirea unui nou holocaust şi a cerut europenilor să urmeze sancţiunile americane împotriva Teheranului. Merkel a vrut iniţial să folosească evenimentul pentru transmiterea unui mesaj de forţă europeană, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care însă şi-a anulat prezenţa la München.

Tot astăzi, sunt  aşteptate şi proteste împotriva conferinţei, care, în unele cercuri de stânga, este considerată o conferinţă a războiului. Poliţia declară că doreşte să garanteze, atât liberatatea de a protesta, cât şi securiattea conferinţei, mobilizând aproape cinci mii de agenţi.


Etichete MünchenWolfgang IschingerUrsula von der LeyenGavin WilliamsonSerghei LavrovAngela MerkelEmmanuel Macron

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live