Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

12 Decembrie 2014
Vizualizari: 863
Comentează add

Serviciile de informaţii britanice au discutat cu autorităţile SUA, înainte de publicarea raportului Congresului referitor la tehnicile CIA de interogare a suspecţior de terorism.

Tehnicile CIA de interogare, discutate de Marea Britanie şi SUA

alex-olaru

Foto: Arhivă Reuters.

Potrivit Biroului de presă al premierului Cameron, Marea Britanie nu a cerut ca anumite informaţii să fie ţinute sub tăcere, chiar dacă acestea i-ar fi putut compromite imaginea.  

Dacă Marea Britanie ar fi cerut ca anumite informaţii să fie ţinute sub cheie, ar fi făcut-o din raţiuni de securitate naţională, nicidecum pentru a ascunde o eventuală implicare în programul CIA, relatează BBC, care citează Biroul premierului Cameron. 
 
Informaţiile publicate nu conţin nicio referinţă la implicarea serviciilor britanice în programul CIA. 
 
Chiar şi aşa însă, există anumite suspiciuni, deoarece a fost publicat doar un rezumat de 525 de pagini, din peste 6.000. 
 
Restul rămâne, deocamdată, clasificat. În paralel, tot mai multe voci condmană tehnicile folosite de CIA după atentatele de la 11 septembrie 2001. 
 
Susţinătorii raportului, majoritatea democraţi, afirmă că torturarea suspecţilor de terorism, inclusiv din centrele de detenţie secrete, nu ar fi dus la obţinerea de informaţii şi că nu ar fi contribuit cu nimic la neutralizarea liderului Al Qaeda, Osama bin Laden. 
 
Reprezentanţii CIA răspund tot printr-o ofensivă mediatică şi spun, prin directorul John Brennan, că raportul are defecte şi că informările pe care agenţia le-a dat de-a lungul timpului au fost corecte. 
 
În acest sens, CIA a declasificat o scrisoare, prin care informa că este sceptică în legătură cu motivele folosite de Administraţia Bush pentru a invada Irakul în 2003.

Etichete SUAraportCIASenatinterogatoriuterorismprizonieritorturăsecuritateBarack ObamaDavid CameronBBC

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live