Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

19 Martie 2013
Vizualizari: 1293
Comentează add

Situaţia din Cipru va fi dezbătută în Rusia de miniştrii de finanţe ai celor două ţări. Moscova a criticat cu duritate posibilitatea introducerii impozitului pe depozitele bancare.

Taxa pe depozite bancare, "o măsură injustă şi periculoasă"

alexandru-beleavski

Companiile şi persoanele fizice ruseşti deţin în băncile din Cipru între 20 şi 40 de miliarde de euro. Foto: Reuters.

Ministrul cipriot de finanţe, Michalis Sarris, este aşteptat, miercuri, la Moscova, pentru convorbiri cu omologul său rus, Anton Siluanov.

Obiectivul convorbirilor îl va constitui situaţia creată de posibilitatea impozitării depozitelor bancare din Cipru şi cererea acestei ţări privind reeşalonarea până în anul 2022 a rambursării împrumutului de 2,5 miliarde de euro, contractat în anul 2011, pe o perioadă de cinci ani.

Moscova a criticat cu duritate posibilitatea introducerii impozitului pe depozitele bancare, pe care preşedintele Putin a numit-o "o măsură injustă, neprofesionistă şi periculoasă''.

Moscova acuză, de asemenea, Ciprul şi Bruxelles-ul că, în pofida înţelegerilor verbale cu ea, Eurogrupul a luat măsura fără a informa Rusia, situaţie în care aceasta va fi nevoită să-şi reconsidere poziţia şi în problema datoriei cipriote.

Rusia deţine în băncile din Cipru între 20 şi 40 de miliarde de euro


După cum a declarat ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, Rusia consideră că parametrii posibilei participări a Rusiei la eforturile internaţionale destinate să ajute la redresarea sistemului financiar al Ciprului trebuie convenite ţinându-se cont de memorandumul semnat de fostul guvern cipriot şi Troica de creditori internaţionali, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

Potrivit diferitelor aprecieri, companiile şi persoanele fizice ruseşti deţin în băncile din Cipru între 20 şi 40 de miliarde de euro, pierderile acestora putând depăşi 3,5 miliarde de euro.

Criza financiară din Cipru va şi una din temele reuniunii guvernului rus şi Comisiei Europene, ce se va desfăşura la Moscova, pe 21-22 martie.

Parlamentul din Cipru urmează să voteze Acordul de ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, care prevede o variantă amendată a nepopularei taxe pe depozitele bancare.

În urma discuţiilor recente, autorităţile cipriote au hotărât să-i scutească de impozit pe micii depunători.

Cei cu peste o sută de mii de euro în cont vor trebui, însă, să plătească o taxă de 9,9%.


Etichete RusiafinaţetaxăCipruComsia Europeană acordimpozitdepozite bancare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live