Din momentul întroducerii taxei clawback "posibilităţile financiare ale unor firme s-au redus şi mai ales ale firmelor de producţie Generic", spune directorul unei firme de profil.
Taxa de clawback aplicată producătorilor de medicamente, un procent variabil aplicat pe veniturile provenite din vânzarea medicamentelor compensate şi recalcularea preţurilor de punere pe piaţă a medicamentelor au redus posibilităţile financiare ale unor companii farmaceutice, existând pericolul ca unele firme cu cifre de afaceri mai mici să nu reziste pe piaţă - a declarat Coriolan Pop, directorul unei firme de profil, în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice.
El a precizat că există chiar pericolul dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente generice.
"Din momentul în care s-a introdus taxa clawback, posibilităţile financiare ale unor firme s-au redus şi mai ales ale firmelor de producţie Generic", a spus Coriolan Pop.
Un medicament cardiovascular, care în urmă cu şapte ani era 18 lei cutia, acum a ajuns la 7 lei cutia.
Reducerea treptată a acestor preţuri nu acoperă nici preţul de producţie. El devine nerentabil pe piaţă.
Coriolan Pop a adăugat că cele mai mari cheltuieli la buget sunt făcute de medicamentele inovative şi nu de cele generice, care consum aproximativ 25% din bugetul alocat pentru compensate.
Prezent la eveniment, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că dispariţia unor medicamente de pe piaţă este un proces continuu, în paralel cu apariţia altor medicamente noi, însă tratamentul pacienţilor nu este pus în pericol, ne-a informat reporterul nostru Marilena Frâncu.