Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tarifele pentru serviciile de roaming din UE scad de la 1 iulie

Intenţia Comisiei Europene este ca până în 2015 să creeze o piaţă telecom comună, ceea ce ar echivala cu eliminarea totală a tarifelor de roaming.

Articol de Alex Olaru, 29 Iunie 2013, 11:29

De luni, plafoanele tarifare pentru serviciile de roaming se modifică: convorbirile, mesajele text şi transferul de date se ieftinesc substanţial.

Tarifele pe care le plătesc cei care trăiesc în Uniunea Europeană au scăzut constant în ultimii ani.

De la 1 iulie, cele mai importante ieftiniri sunt cele ale transferurilor de date, respectiv de 36%.

Volumul datelor transferate a crescut spectaculos în ultimii ani, cu 630%, odată cu boom-ul tehnologic şi dezvoltarea de aplicaţii: de luni, utilizarea hărţilor , verificarea emailurilor sau accesarea reţelelor de socializare vor fi aşadar mult mai accesibile.

Audio: Cele mai importante ieftiniri sunt cele ale transferurilor de date, respectiv de 36%.

Concret, de la 1 iulie, descărcarea de date sau navigarea pe Internet vor costa 45 de eurocenţi pe megabyte, fără TVA.

Potrivit datelor oficiale, transferul de date în roaming va ajunge să coste astfel cu 91% mai puţin în 2013, comparativ cu 2007.

Tot din 2007 şi până astăzi, tarifele pentru apelurile telefonice în roaming au scăzut cu peste 80%.

De la 1 iulie, preţul unui minut de convorbire pentru cel care iniţiază apelul va coborî de la 29 de eurocenţi la 24 de eurocenţi.

Suma pe care o va plăti destinatarul apelului va ajunge la 7 eurocenţi pe minut.

Şi mesajele text vor costa mai puţin, de la 9 la 8 eurocenţi. Toate aceste tarife sunt fără TVA.

“Uniunea Europeană trebuie să fie relevantă pentru viața oamenilor. Cele mai recente reduceri de tarife vă aduc mai mulți bani în buzunar pentru vară și constituie un pas esențial pentru a scăpa de aceste prime o dată pentru totdeauna, spune comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes:

"Fie că este vorba de călătorie, fie de comerţ, tranzacţii electronice sau divertisment, cetăţenii au nevoie de aceste reduceri. Toată lumea se bucură de aceste beneficii pe care le aduc noile tarife la roaming. Să fim serioşi, e clar ca lumina zilei! Cred că este singurul lucru pe care şi criticii Uniunii îl aprobă fără rezerve".

Potrivit Comisiei, unii operatori au început deja să elimine complet primele de roaming pentru serviciile de voce și SMS sau să ofere o regiune unde există o zonă fără prime de roaming care traversează o parte sau alta a Europei.

Intenţia Comisiei este ca până în 2015 să creeze o piaţă telecom comună, ceea ce ar echivala cu eliminarea totală a tarifelor de roaming.

From Monday, you'll pay less to use your mobile abroad in Europe. Check out the new rates here! #roamingpic.twitter.com/HgcsBF4NEa

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) June 28, 2013