Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tarifele de roaming în UE vor fi eliminate în 2015

În 2015 se va desfiinţa roamingul în Uniunea Europeană - conform regulilor aprobate de Comisia pentru industrie a Parlamentului European.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Martie 2014, 11:45

Comisia pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European a aprobat reforma în telecomunicaţii care prevede, între altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE.

Astfel, începând cu 15 decembrie 2015, apelurile, SMS şi e-mail-urile trimise de pe telefonul mobil în toate ţările din Uniune vor costa la fel ca cele locale. Acesta ar fi primul pas către o piaţă unică europeană a telecomunicaţiilor.

Totuşi, pentru a proteja companiile de telefonie faţă de folosirea abuzivă a serviciilor de roaming, europarlamentarii au solicitat Comisiei să propună o serie de măsuri care să le permită firmelor să aplice tarife în situaţii excepţionale, acestea însă vor fi sub nivelul celor aplicate în prezent.

Audio: Tarifele de roaming în UE vor fi eliminate în 2015.

Companiile vor putea în continuare să furnizeze servicii specializate, precum televiziunea prin internet, video la cerere, anumite aplicaţii, precum imagistica medicală de înaltă rezoluţie, săli de operaţie virtuale, aplicaţii cloud care necesită prelucrarea unor cantitaţi mari de date şi care sunt vitale pentru activitatea întreprinderilor, în măsura în care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienţi.

În ultimii ani, UE a redus treptat preţurile convorbirilor în roaming. Astfel, datorită acestor măsuri, costurile apelurilor şi SMS în roaming au scăzut cu 80% din 2007 şi până în prezent, iar cele ale transmiterii de date cu 91%.

Cu toate acestea, 28% dintre europenii care călătoresc în spaţiunii Uniunii încă aleg să-şi ţină telefonul închis pentru a evita costurile de roaming - conform unui sondaj comandat de UE. Pachetul de legi pentru piaţa de telecomunicaţii urmează să fie votat în plenul Parlamentului European pe 3 aprilie.

În acest timp, statele membre vor discuta noile prevederi în grupurile de lucru.

Comisia Europeană aşteaptă ca toate ţările să-şi dea acceptul asupra noilor reglementări până la sfârşitului acestui an, astfel încât din 2015 să se renunţe complect la tarifele de roaming.

Conform comunicatului Parlamentului European, ajungerea la un acord cu ministerele de telecomunicaţii din cele 28 de state membre trebuie să se numere printre priorităţile viitorului Parlament European rezultat în urma alegerilor din luma mai.