Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tarhonul - iarba șamanilor

Tarhonul a fost asemănat cu șarpele atotștiutor și înțelept,simbolul inițierilor și al medicinei.Spiritul lui dăruiește înțelepciune,putere interioară și vindecare.

Articol de Zenaida Luca-Hac, 02 Iunie 2013, 16:16

Numele tarhonului

Numele științific al tarhonului este Artemisia dracunculus. Nu întâmplător !

Artemisia (αρτεμισία în elină) înseamnă „Iarba Artemidei”, a zeiței Artemis.

Cât despre dracunculus/„micul șarpe”, așa îi spuneau medicii romani.

Așadar tarhonul este „Buruiana Șarpelui”, dar și „Iarba Artemidei”.

A Artemidei, poate pentru că Artemis era zeița vegetației sălbatice, silvestre.

A șarpelui, întrucât era un remediu bun pentru mușcăturile de șarpe, dar și pentru că…

…aparține unei mari și venerabile familii de ierburi de leac, familia Asteraceae-lor din care fac parte: mușețelul, coada șoricelului, arnica, pelinul (alb și negru), gălbenelele, cicoarea, anghinarea, armurariul, păpădia, podbalul și … floarea soarelui, siminocul (imortelele), crăițele și … lăptuca.

Iar șarpele, după cum se știe, este întruchiparea duhului înțelepciunii practice, din care face parte și știința vindecării/lecuirii cu ierburi medicinale (pe scurt, medicina populară).

Pentru iubitorii de etimologii trebuie să spunem că istoria numelui său este cam … șerpuitoare:

- în românește vine din turcă: tarhun
- turcescul tarhun vine, la rându-i, din greaca medievală tarhon/ταρχόν
- iar grecescul tarhon/ταρχόν vine din arabă: tarhun (atestat la sf. sec. IX/ începutul sec. XII la Avicenna).

În treacăt fie spus că în latina medivală circulau formele altarcon și tarcon (devenit în franceza medievală targon).


Lingviștii cred că medicii arabi l-au preluat pe tarhun din drakontion/δρακόντινον din elină: „dragonaș” sau „șerpișor”, ajuns în latină dracunculus, cum îl găsim la Pliniu cel Bătrân în Istoria Naturală.


În franceză i se spune estragon, estragon français, estragon de Russie, tarragon, dragone, gardon, herbe dragon, serpentine, dragon; în spaniolă, estragón sau tarragon; în italiană dragoncello sau estragone, în engleză tarragon, iar în neogreacă, estragon/εστραγκόν sau taragon/ τάραγκον.

Cât despre Artemisia, ea a devenit în franceză armoise.

Alte nume românești ale tarhonului ? Dracon, matricea, taracon, tacon, tarcum, tărhană sau tărăhană.




Puterile tarhonului

Se spune că tarhonul poartă în sevele-i delicat masculine esenţele stepei ruseşti, ale Siberiei și ale Mongoliei, patria-i îndepărtată.


Medicii romani îl alintau spunându-i dracunculus sau „șarpele ce mic.

A fost asemuit cu șarpele (animalul atotștiutor și înțelept, simbolul inițierilor și al medicinei) fiindcă spiritul tarhonului dăruiește înțelepciune, cumințenie, disciplină și putere interioară și, desigur, vindecare.

Se pare că șamanii mestecau câteva frunzulițe de tarhon înainte de a porni în călătoria lor în lumea spiritelor și îi spuneau „iarba liniștii și a somnului”. De altfel, tarhonul e fratele lăptucii cea adormitoare.

Și foloseau ceaiul sau supa de tarhon ca pe un elixir al tinereții perpetue, un elixir în stare să curețe trupul și spiritul, pe fiecare de toxinele lui.

Dar, mai ales, șamanii îl foloseau ca pe o „iarbă a cunoașterii și a profeției”.



Tarhonul în Rețetarul bucătarilor

Tarhonada, spun șamanii de azi, e o salată de tarhon care se mănâncă atunci când te simți copleșit de neliniști și mintea-ți devine opacă și refractară la ajutorul din jur. Se face dintr-o legătură de tarhon proaspăt, fraged și nu foarte mare, tăiat mărunt, amestecat cu ulei și usturoi pisat împreună cu mieji de nucă.

Iar Maeștrii Bucătăriei Subtile recomandă un sos din tarhon, salvie, busuioc și mentă care poate însoți orice, de la cartofii noi și mazărea nouă până la salatele ușoare de primăvară-vară:

… salata de lăptucă cu creson…
… salata de spanac cu păpădie…
… salata de pătrunjel, leuștean, mărar, usturoi și ceapă verde…
… salata de varză și sfeclă roșie…
… salata de morcovi, țelină și pătrunjel…
… salata de dovlecei cruzi și castraveți… și …
… salata țărănească cu roșii, castraveți, ardei, ceapă și usturoi.

Ei le numesc salatele căutătorului de înțelepciune.

La rândul lor, Maeștrii Bucătăriei Voluptoase au în rețetarul lor creme de brânză de capră sau de oaie… pasta de caș dulce dospit și untos… sau untul, toate frecate cu tarhon, în stare să prefcă micul dejun într-un ospăț total.

Desigur, toți gurmanzii știu că tarhonul dăruiește o suavitate nespusă supelor și mâncărurilor de praz sau de cartofi, ciulamalei de praz sau de ciuperci, ciupercilor oricum ar fi gătite, legumelor pregătite la abur, mai ales conopidei, piureurilor de mazăre, de varză, de spanac sau de dovlecei, salatei de vinete sau de ardei copți, salatelor de murături sau sosului de muștar.

Și, nu în ultimul rând, plăcintelor cu brânză sau cu verdețuri.

Iar vechi rețete pomenesc de oțet… cu tarhon. Este oțetul în care se lasă să lucreze, timp de două săptămâni, tarhonul (două crenguțe bogate la o sticlă de un litru).

Idei pentru micul dejun:

1. „Untul șamanilor” : frecați 150 de grame de unt proaspăt (de preferat din hala de brânză din piață) cu două linguri de frunze proaspete de tarhon (poate fi și uscat) tăiate mărunt și puțină sare. Se păstrează 20 de zile, desigur în frigider, într-un borcan bine închis.

2. „Sosul solomonarilor” : mixați în blender o lingură de frunze de mentă, una de pătrunjel, una de mărar, una de frunze de țelină, una de frunze de coriandru, una de tarhon, tăiate mărunt, cu sucul unei lămâi, un gălbenuș de ou, o jumătate de ceașcă de ulei de măsline și o jumătate de linguriță de muștar.

3. Pesto de tarhon: o tarhonadă mai bogată este sosul pesto cu tarhon (în loc de busuioc). Se face în felul următor: în mojarul de piatră, zdrobiți și frecați, cu un pisălog de lemn, 4 căței de usturoi cu puțină sare grunjoasă, până devin o pastă cremoasă. Dați drumul în acest „lapte de usturoi” unei mâini de mieji de nucă sau alune de pădure și pisați-le până se prefac într-o cremă untoasă, moment în care adăugați treptat frunzele proaspete dintr-o legătură de tarhon.
Atunci când crema devine de un verde strălucitor, adăugați 6 linguri de brânză rasă veche și grasă de capră și continuați să pisați.
Abia la sfârșit turnați o jumătate de ceașcă de ulei de măsline extravirgin, puțin câte puțin.







Sfatul bucătarilor

Crenguțele de tarhon se păstrează proaspete în frigider, învelite într-un șervet umed, sau se pot usca foarte frumos, în buchet, într-o cană de pământ, în bucătărie.


Sfatul herboriștilor

Tarhonada sau salata de tarhon, supa sau ceaiul de tarhon, spun herboriștii și tămăduitorii, le induc o stare binecuvântată anxioșilor și insomniacilor, pe care-i liniștesc și îi fac să se simtă ocrotiți și iubiți.

Celor părăsiți de pofta de viață și de pofta de mâncare, le-o deșteaptă și îi ajută să descopere motivele simple pentru care ar trebui să se bucure de viață și de deliciile ei, printre care și… bunătățile tarhonate.

Tot ei mai spun că spiritul tarhonului ne dăruiește tinerețe și că are o mare putere antioxidantă, după salvie, cimbrișor și maghiran.

Ce mai poate face tarhonul ? Poate scădea colesterolul rău, poate preveni arterita și ateroscleroza, poate regenera ficatul și poate curăța vasele de sânge și mai are puterea de alina reumatismele și de a scădea ușor glicemia.

Și nu numai atât: infuzia dintr-o linguriță de tarhon uscat sau din două lingurițe de tarhon proaspăt, băută dimineața pe stomacul gol, potolește colicile biliare.

Iar infuzia rece dintr-o linguriță de tarhon uscat sau din două lingurițe de tarhon proaspăt, lăsate timp de patru ore într-o cană de apă rece, îndepărtează suferințele vezicii biliare și ale stomacului.





Lecția tarhonului: ne ajută să-l cunoaștem pe cel de lângă noi, ca pe noi înșine și să-l iubim ca pe noi înșine. Ne tămăduiește de fricile și de spaimele iraționale și ne călăuzește în călătoria lăuntrică, atunci când simțim nevoia s-o facem.


Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300