Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

8 Mai 2016
Vizualizari: 1273
Comentează add

40 de meşteri populari la Romexpo pentru a prezenta tradiţiile, obiceiurile şi diferite îndeletniciri specifice secuilor

Târgul secuilor astăzi la Romexpo

rador

 

Primăria oraşului Sfântu Gheorghe organizează în Capitală, împreună cu Institutul pentru Politici Publice -IPP, o expoziţie  intitulată "Târgul Secuilor la Bucureşti", a informat Agenţia ungară de Presă- MTI primarul Sfântu Gheroghe, Árpád Antal, citat de RADOR Radio România.

La târgul secuilor, care va fi deschis   şi astăzi în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo, 40 de artişti populari din ţinutul secuiesc vor prezenta tradiţiile, obiceiurile şi diferite îndeletniciri specifice secuilor.

Târgul nu a fost organizat ca o simplă expoziţie etnografică, ci ca un eveniment interactiv în cadrul căruia IPP va organiza o masă rotundă despre păstrarea identităţii culturale a secuilor şi despre obiectivele acestei comunităţi, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului român al Culturii, ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, precum şi ai mai multor ONG-uri.

"Din păcate mulţi locuitori ai capitalei au primit informaţii despre secui doar prin televiziunile de ştiri, iar mass-media are grijă să ne prezinte ca sursă de pericol. Vrem să demonstrăm că avem valori, că nu muşcăm pe nimeni şi că bucureştenii ar trebui să viziteze ca, simplii turişti, ţinutul secuiesc. Bucureştenii vor intra într-o lume a ţinutul secuiesc - dacă ne vor vizita - cu care nu s-a întâlnit nicăieri în altă parte a României", a explicat scopul iniţiativei primarul Árpád Antal.

Pe parcursul târgului vor susţine spectacole ansambluri de dansuri populare secuieşti, etnograful Ferenc Pozsony va prezenta o monografie despre cultura secuilor din România şi va fi proiectat un film documentar care a fost regizat ca o anexă a monografiei.

Primăria Sfântu Gheorghe şi Institutul pentru Politici Publice din Bucureşti au câştigat o finanţare în valoare de o jumăte de milion de lei de la Fundaţia EGT -  care funcţionează, în primul rând, datorită susţinerii statului norvegian, în vederea realizării proiectului care se referă la elaborarea monografiei şi la realizarea filmului documentar, precum şi la organizarea acestui târg.


Etichete RomexpotârgsecuiÁrpád AntalSfântu Gheorghe

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live