Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

30 Mai 2018
Vizualizari: 394
Comentează add

Înalţi responsabili talibani negociază în secret cu oficiali afgani în vederea unui acord de încetare a focului, a afirmat astăzi comandantul forţelor NATO în Afganistan.

Talibanii negociază în secret un acord de încetare a focului

radu-dobritoiu

Înalţi responsabili talibani negociază în secret cu oficiali afgani în vederea unui acord de încetare a focului, a afirmat astăzi comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, generalul John Nicholson, citat de AFP.

"În culise, are loc o intensă activitate diplomatică şi de dialog, iar aceasta se petrece la mai multe niveluri", a declarat generalul Nicholson în cursul unei conferinţe de presă.

Responsabilul militar american s-a ferit să numească persoanele angajate în acest dialog, dar a menţionat că responsabili talibani de "nivel intermediar şi de înalt nivel" participă alături de oficiali afgani.

"Aş dori să subliniez că s-au întâlnit în secret. În acest fel au putut obţine progrese", a adăugat el. "Colegi mei diplomaţii se ocupă de asta, iar succesul lor depinde în parte de confidenţialitatea procesului", a mai spus generalul american.

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, le-a propus talibanilor, la sfâşitul lui februarie, negocieri de pace. Printre altele, ei ar putea fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă un acord de încetare a focului şi recunosc Constituţia din 2004.

Talibanii nu au răspuns oficial, iar de atunci şi-au înmulţit atentatele sângeroase, în special la Kabul, devenit din 2017 cel mai periculos loc din ţară pentru civili.

Pentru generalul Nicholson, "violenţa şi progresele pot exista împreună". El a comparat actuala situaţie din Afganistan cu cea din Columbia înainte de semnarea de către guvernul de la Bogota a unui acord de pace cu rebelii FARC, când negocierile de pace au avut loc chiar dacă luptele au continuat.


Etichete Talibanicriza Afganistannegocieri talibani

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live