Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tablou de bord privind mobilitatea în spaţiul comunitar

Comisia Europeană a publicat primul Tablou de bord privind mobilitatea în spaţiul comunitar, cu accent pe formarea studenţilor în străinătate.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 11 Ianuarie 2014, 11:36

Comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, a subliniat importanţa pe care studiile şi cursurile de formare în străinătate o au pentru dobândirea unor competenţe preţioase.

“Tabloul de bord privind mobilitatea ne permite să vedem pentru prima dată în ce măsură statele membre creează un mediu favorabil mobilităţii studenţilor, precum şi aspectele care ar putea fi îmbunătăţite”, a spus Androulla Vassiliou.

România este clasată bine şi foarte bine în ce priveşte informarea şi consilierea referitoare la mobilitatea academică şi crearea de oportunităţi de mobilitate.

Audio: Tablou de bord privind mobilitatea în spaţiul comunitar.

În schimb, România are rezultate foarte slabe în ce priveşte portabilitatea burselor de stat şi a împrumuturilor din fonduri publice, a recunoaşterii rezultatelor la învăţătură, precum şi a sprijinului pentru mobilitate acordat studenţilor dezavantajaţi din punct de vedere socio-economic.

Potrivit studiului făcut de Comisia Europeană împreună cu un grup consultativ de experţi din statele membre, Germania, Belgia, Spania, Franţa şi Italia oferă cele mai complete măsuri de sprijin pentru studenţi.

Cele mai puţin dezvoltate structuri de informare şi orientare se găsesc în Bulgaria, Grecia, Slovenia şi Cipru.

Pe de altă parte, Cipru, Luxemburg şi partea germanofonă a Belgiei acordă cea mai mare importanţă învăţării limbilor străine în şcoli.

Spre deosebire de Irlanda şi Scoţia, unde învăţarea limbilor străine în şcoli nu este obligatorie.

Germania, Belgia şi Spania depun eforturi considerabile pentru a monitoriza utilizarea instrumentelor europene care le permit studenţilor să obţină recunoaşterea studiilor efectuate în străinătate prin intermediul sistemului european de credite transferabile şi al suplimentului la diplomă, spre deosebire de majoritatea ţărilor, care acordă puţină atenţie acestui aspect- consideră autorii studiului.

Tabloul de bord privind mobilitatea vizează toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia.