Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

2 Septembrie 2010
Vizualizari: 926
Comentează add

Cotidianul spaniol El Mundo a prezentat tabăra din Madrid în care locuiesc mai multe persoane de etnie romă. Mulţi dintre aceştia se tem ca autorităţile din Spania să nu adopte aceleaşi măsuri ca Franţa.

Tabăra "pe care Sarkozy nu vrea să o vadă" este în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Tabără de romi în vestul Europei. Foto: AP.

Deşi se simt bine în tabăra de case de carton, denumită de spanioli "el Gallinero" (coteţ), romii români care trăiesc la câţiva metri de cartierul drogurilor din Madrid se tem că tabăra lor va fi demolată cum se întâmplă cu alte aşezări de acest fel din Franţa.

Romii români, citaţi de cotidianul El Mundo într-un reportaj, spun că sunt europeni şi ar trebuii să beneficieze de toate drepturile.

În condiţii insalubre, cu şobolanii care au lăcaşuri în munţii de gunoaie, sticle, doze, scutece murdre, haine aruncate, maşini abandonate şi cabluri de cupru, romii români trăiesc fără apă curentă şi fără lumină, nu au baie şi nici cele mai mici condiţii de salubritate, scrie El Mundo.

În ciuda acestor aspecte, nici unul dintre locuitorii acestei tabere nu doreşte să audă de iniţiativa guvernului francez de a-i expulza din Franţa cu 300 de euro în buzunar.

"Vreau să rămân aici, ţara noastră e foarte săracă. În România nu am casă, dar aici avem. Spălăm parbrize în intersecţii şi e mai bine. Câştigăm 20 sau 30 de euro şi avem bani de mâncare", spune Ana, în vârstă de 22 de ani şi cu doi copii în spate.

Ţinutul numit "el Gallinero" (coteţul) este un teritoriu asemănător mai degrabă cu favelele din Brazilia, decât cu oricare alt cartier din Madrid.

Neliniştea că exemplul lui Nicolas Sarkozy ar putea ajunge în Spania se răspândeşte între casele de carton cu viteză mare, iar romii români au argumente pentru a-şi apăra prezenţa în Spania. Sunt europeni, s-au născut aici şi în UE există libera circulaţie a persoanelor.

"Ce să fac în România cu 300 de euro şi 3 copii?", se întreabă un ţigan care nu vrea să îşi spună numele.

Case de carton cu maşini de lux parcate în faţă

Cotidianul El Mundo mai notează că în ciuda mizeriei care domneşte în tabără, puţine zone din Spania au mai multe Audi şi BMW pe metru pătrat.

Nu există casă de carton care să nu aibă maşină de lux în faţă porţii. Nici mâncarea nu le lipseşte locuitorilor acestui cartier.

Patru peşti mari, înconjuraţi de muşte şi viespi, aşteaptă, la poarta "casei" de carton şi plastic a lui Ciprian să fie băgaţi în oală.

Ţiganii români spun că în România pentru o zi de muncă poţi cumpără o găină şi o coca-cola.

Cotidianul El Mundo mai notează că mulţi bărbaţi din acest ţinut se ocupă cu găinarii, iar femeile cerşesc, ceea ce pentru ele este un loc de muncă la fel de onest că oricare altul.

Medicii de la ministerul regional al sănătăţii din Madrid au venit pentru a-i consulta pe bebeluşii din această tabără, iar ţiganii spanioli apar şi ei, ca să le vândă românilor produse de curăţat şi dulciuri pentru copii.

Întrebată de unde are produsele, o ţigancă cere să nu fie înregistrată. "Vine poliţia şi îmi ia tot", spune ea.

Tabăra, exclusiv pentru romi români

El Mundo mai notează că mulţi romi spanioli au urcat o treaptă pe scară sistemului social şi acum mulţi români muncesc pentru ei.

O singură normă nescrisă domneşte în Gallinero. Nu poate să trăiască aici cine nu e din România. Marocanii, de exemplu, nu au ce caută aici.

Muzica dintr-o maşină îi face pe români să danseze, ca într-o scenă de film de Kusturica, iar puţin mai incolo, un ţigan număra un teanc de bani, pe care îl ascunde când îi vede pe ziarişti, scrie ziarul spaniol.

Nu sunt vremuri bune pentru romi, au fost expulzaţi din Italia şi Franţa, însă cei 50 de mii de ţigani din Estul Europei care trăiesc în Spania trăiesc fără mari schimbări. Oricum, au o soluţie simplă la problema demolării: dacă ne strică tabara, construim alta, spun, convinşi, ţiganii romani.


Etichete Etnia romăromiSpaniaEl Mundorepatrieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live