Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

26 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1486
Comentează add

Preşedintele formaţiunii Grecii Independenţi, Panos Kammenos, a anunţat că s-a înţeles cu liderul partidului Syriza, Alexis Tsipras, pentru formarea noului guvern.

Syriza şi Grecii Independenţi vor forma noul guvern elen

monica-chihaia-atena

Liderul Grecilor Independenţi, Panos Kammenos (stânga) şi cel al Syriza, Alexis Tsipras. Foto: captură youtube.com.

Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipras, câştigător în alegerile legislative din Grecia, a început consultările cu alte partide parlamentare pentru constituirea unei majorităţi de guvernământ.

Primele discuţii le-a avut cu formaţiunea Grecii Independenţi, un partid de dreapta, anti-austeritate, care s-a declarat gata să colaboreze.

Stânga radicală Syriza mai are nevoie de două mandate pentru a atinge majoritatea absolută în Parlament, după cum arată voturile numărate până acum.

Syriza mai are nevoie încă de două locuri pentru a obţine majoriatea absolută în Parlament.

Se pare că nu va reuşi în cele din urmă.

După întâlnirea din această dimineaţă Tsipras-Kammenos, liderul Grecilor Independenţi, a anunţat că a fost format un nou guvern.

"Din acest moment există guvern. Grecii Independenţi dau votul de încredere noului premier. Alexis Tsipras va merge astăzi la preşedintele republicii pentru a anunţa componenta executivului, cu participarea noastră" - a spus Panos Kammenos, liderul Grecilor Independenţi.

El a vorbit despre mandatul primit din partea cetăţenilor şi a reamintit că partidul său se află pe poziţia a şasea în ceea ce priveşte rezultatele scrutinului şi pot oferi cele 13 locuri în Parlamentul elen pentru susţinerea stângii radicale.

Încep discuţiile cu Po Tami

Panos Kammenos a făcut şi o declaraţie în limba engleză pentru jurnaliştii străini, "Toi grecii uniţi în Europa", declaraţie infirmată la scurt timp de Po Tami, în ceea ce priveşte această angajare colectivă.

Po Tami este al doilea partid cu care Syriza se aşteaptă să poarte discuţii în vederea unei susţineri mai puternice în parlament, partid clasat pe locul al 4-lea în alegerile de ieri.

Reprezentanţii acestei formaţiuni au răspuns oarecum invariabil: dacă există guvern, atunci există şi opoziţie, noi nu vom fi uşor de convins.

Din partea Syrizei există în continuare voinţa de a se găsi posibilitatea unei apropieri de Po Tami.

De asemenea, Alexis Tsipras a avut o discuţie telefonică cu preşedintele comuniştilor din KKE, pe care l-a asigurat că îl va informa şi îl va consulta în chestiunile majore.

Programul politic prezentat de Syriza este mai degrabă o listă de promisiuni.

S-a vehiculat aici sintagma "listă matrimonială", fără a fi argumentate modalităţilile prin care va reuşi să le şi îndeplinească.

Alexis Tsipras a vorbit mult despre ceea ce ar dori să facă în calitate de premier, nu însă şi cum. 


Etichete GreciaalegeriparlamentSyrizaAlexis TsiprasausteritatepoliticăguvernGrecii IndependenţicoaliţieeconomiemandatePo Tami

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live