Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sute de solicitări de servicii consulare din partea românilor din Italia

Apoximativ 300 de români pe zi vin, și în această perioadă de vacanță, la Secția Consulară de la Roma pentru a solicita titluri de călătorie sau alte acte.

Sute de solicitări de servicii consulare din partea românilor din Italia
Foto: Elena Postelnicu. Sute de solicitări de servicii consulare din partea românilor din Italia

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 August 2015, 11:29

De aproximativ șase saptamâni, Secția Consulară de la Roma are un sediu nou, ”o schimbare fundamentală” care oferă o calitate și mai bună serviciilor oferite cetățenilor – așa cum ne explică Tiberiu Trifan, șeful Secției Consulare din capitala italiană.

”Asta da, categoric, schimbarea este fundamentală și este o schimbare pozitivă în ceea ce privește calitatea serviciilor pe care noi le oferim. Avem o capacitate de procesare mult mai mare, avem condiții mult mai bune de așteptare în săli, avem aparatură, echipamente de ticketing și avizier electronic care ne ajută să ghidăm foarte bine fluxurile. Avem tot ce trebuie pentru a oferi condiții decente, civilizate publicului nostru” ne spune mulțumit Tiberiu Trifan.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut - când se lucra în vechiul sediu - nu există cifre mai mari la serviciile consulare oferite pe zi, ci doar o îmbunătățire a timpilor și a condițiilor de așteptare a cetățenilor.

”Am eliberat circa 3500 de titluri de călătorie în luna iulie, anul acesta puțin mai multe decât anul trecut. Însă ceea ce s-a schimbat fundamental este modul în care noi avem capacitatea de a oferi servicii. Oamenii nu mai stau la coadă în rând, ci stau frumos în sală, sunt chemați prin intermediul echipamentelor pe care le avem la ghișeu, după care capacitatea de procesare fiind crescută și în partea de back office putem să eliberăm mult mai rapid documentele de care au nevoie, fie că sunt acte notariale, fie că este vorba de titlul de călătorie sau pașapoarte, fie că este vorba de orice alt serviciu consular, cum ar fi procurarea de acte din România și orice altceva.” ne mai explică șeful secției consulare de la Roma.

Noutatea pe care o oferă noul sediu din Viale Libano, numărul 39/40 – Roma - este aceea că imediat ce românii intră în incinta Consulatului, găsesc - în sala de așteptare - un funcționar consular care le oferă toate informațiile necesare și mai mult de atât îi îndrumă în ceea ce trebuie să facă.

”Infrastructura sălii ne permite acum să avem și un ghișeu de informații unde există un funcționar consular foarte bine instruit care oferă informații și care ajută persoanele să completeze documentale de care au nevoie și să-i îndrume pe fluxurile de oferire a serviciilor consulare așa cum trebuie. Am putut să facem acest lucru și datorită sprijinului pe care l-am primit din partea Ministerului Afacerilor Externe care a fost de acord să suplimentăm numărul de funcționari consulari, date fiind noile condiții de muncă și a faptului că avem o capacitate mare de preluare: șase ghișee la parter, șase ghișee la etaj, deci 12 ghișee în total” ne explică din nou consulul Tiberiu Trifan.

Gratuități pentru românii cu copii cu vârste până în 6 ani

Referitor la numărul actelor de naștere pentru copiii români eliberate de Secția Consulară de la Roma, Tiberiu Trifan precizează că este ușor în creștere:
”Sunt foarte mulți copii români care se nasc aici în Italia. Avem circa 20 de solicitări de certificate de naștere pe zi. A crescut un pic numărul de solicitări pentru că din noiembrie anul trecut, această categorie de servicii consulare este gratuită pentru copii până la șase luni, adică dacă Serviciul Consular este solicitat la șase luni de la emiterea de către autoritățile italiene a certificatului de naștere italian atunci este gratuit. Peste șase luni se plătește taxa consulară”. Dacă părinții nu se încadrează în cele șase luni, sunt nevoiți să plătească 95 de euro, la care se mai adaugă taxa de urgență, dacă doresc emiterea documentului în regim de urgență. Totuși cetățenii români încearcă și reușesc să se încadreze în cele șase luni și pentru a economisi acești bani.
O altă gratuitate este cea a titlurilor de călătorie pentru copiii români sub vârsta de 6 ani, ”iar aceasta face ca aproape jumătate din serviciile consulare să fie în regim de gratuitate și atunci și volumul taxelor consulare pe care îl încasăm nu este foarte mare tocmai din acest motiv, pentru că avem grijă ca oamenii să beneficieze de servicii civilizate, dar în același timp să nu coste foarte mult” completează Tiberiu Trifan.

La Consulat – câte două trei căsătorii pe săptămână

Potrivit șefului secției consulare de la Roma întotdeauna lunile iulie și august sunt cele mai aglomerate de pe întreg parcursul anului. Cei mai mulți români apelează la serviciile consulare pentru a solicita titluri de călătorie, dar și alte documente românești.

”Zilnic eliberăm câte 200 de titluri de călătorie, de asemenea procuri pentru reînnoirea cărții de identitate, procuri speciale de orice altă natură ca la un notariat obișnuit și de asemenea rezolvăm foarte multe acte de stare civilă” a constatat Tiberiu Trifan, care mai subliniază că și numărul căsătoriilor dintre români este în creștere. Consulatul de la Roma eliberează între 30 și 40 de acte de stare civilă pe zi. Tot acolo se oficiază și câte două – trei căsătorii pe săptămână.

”În fiecare zi între 250 și 300 de persoane vin și pleacă de la oficiul nostru consular cu o problemă mai mică sau mai mare soluționată. În afară de acest lucru, una dintre principalele noastre activități este și acordarea de asistență consulară. Avem foarte multe intervenții pe telefonul de urgență, avem foartă multă asistență consulară pe care o oferim: sunt foarte multe accidente, sunt oameni care sunt spitalizați, sunt foarte mulți români de bună credință care vin în Roma și care își pierd sau li se fură documentale și trebuie să îi ajutăm pentru a se putea întoarce cum trebuie acasă și pentru a rezolva în general toate situațiile care sunt” ne mai spune șeful Secției consulare de la Roma, Tiberiu Trifan completând că: ”Avem și o parte de asistență consulară mai puțin plăcută în sensul că sunt destui români care încalcă legislația italiană și pentru asta sunt arestați sau sunt cercetați și uneori chiar și condamnați. Există un număr destul de mare de români care se află în închisorile italiene și trebuie să le oferim asistență consulară și acestora”.

În cazul românilor care mor pe teritoriul italian, funcționarii secției consulare de la Roma intervin întotdeauna pentru a oferi asistență consulară familiilor acestora. ”Imediat cum aceste cazuri sunt semnalate de Carabinieri, Poliție, spitale sau alte instituții din Italia, unde românul a decedat, noi luăm legătura cu centrala Ministerul Afacerilor Exterene (MAE), prin intermediul MAE este anunțată familia care trebuie să își dea acordul pentru repatriere sau pentru înhumarea pe teritoriul Italiei. În tot acest proces este nevoie de foarte multă asistență consulară pentru familie pentru a respecta toate procedurale și pentru a-i învăța cum să procedeze astfel încât toată această operațiune să se desfășoare cum trebuie” explică Tiberiu Trifan.

Referitor la cazurile de de români care ”sunt uitați” de mult timp în morgile din Italia despre care comentau anumiți reprezentanți ai comunității de români din Peninsulă, Tiberiu Trifan precizează că: ”Noi suntem într-o legătură permanentă cu autoritățile. Cazurile sunt extrem de puține. Sunt acele cazuri în așteptarea unei decizii a familiei din România sau sunt cazuri în care e o procedură judiciară în curs și procurorul a dispus ca până la finalizarea anchetei cadavrul să rămână în morga respectivă. Dar nu sunt cazuri de români uitați în morgile din Italia”.

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
Restricţii de trafic în Bucureşti
România 24 Aprilie 2024, 15:20

Restricţii de trafic în Bucureşti

Vor fi restricţii de trafic la noapte în Bucureşti pentru pasajele Unirii şi Piaţa Presei Libere.

Restricţii de trafic în Bucureşti
Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
România 24 Aprilie 2024, 14:49

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice

Previziunile pentru următorii cinci ani sunt şi mai bune, economiile fiind estimate la o jumătate de miliard de euro.

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 14:47

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă

Doar în jur de 350 de blocuri din Bucureşti mai sunt, la această oră, fără apă caldă, dar şi situaţia acestora se va remedia...

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
România 24 Aprilie 2024, 14:43

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea

Se deschide Aeroportul Internaţional "Delta Dunării" din Tulcea.

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea