Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

5 Septembrie 2012
Vizualizari: 2201
Comentează add

Sute de unităţi de învăţământ nu au şanse să obţină autorizaţii de funcţionare până la începerea noului an şcolar. Principalul motiv este lipsa sursei de apă potabilă curente.

Sute de şcoli "fără autorizaţii de funcţionare"

beatrice-braileanu

Foto: Arhivă.

Prelungirea vacanţei de vară cu o săptămână nu pare să-şi atingă scopul în toate judeţele ţării, unde sute de unităţi de învăţământ nu au şanse să obţină autorizaţii de funcţionare până la 17 septembrie, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.

De exemplu, în judeţul Olt, peste 200 de şcoli din totalul de aproape 600 nu au nici până la această oră autorizaţie sanitară de funcţionare.

Potrivit autorităţilor, principalul motiv pentru neautorizare este lipsa sursei curente de apă potabilă, mai ales în şcolile din mediul rural.

În judeţul Sibiu doar 24 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, adică mai puţin de 10% din totalul unităţilor de învăţământ.

În schimb, înfiinţarea claselor pregătitoare dă în continuare bătăi de cap directorilor de şcoli din Sibiu.

Probleme sunt şi la programul guvernamental "Cornul şi Laptele" unde se înregistrează întârzieri din cauza unei licitaţii contestate, reluate abia acum de consiliul judeţean.

Din aceasta cauză, elevii sibieni vor primi laptele şi cornul abia de la 1 octombrie, după două săptămâni de la începerea anului şcolar.

În judeţul Prahova "cele mai multe unităţi deficitare sunt grădiniţele"

Lucrurile nu stau mai bine nici în judeţul Prahova, relatează corespondentul Radio România Actualităţi Simona Uţă.

Echipe mixte de control formate din reprezentanţi ai direcţiei sanitar-veterinare, ai direcţiei de sănătate publică şi ai inspectoratului şcolar verifică în aceste zile fiecare şcoală şi grădiniţă pentru acordarea autorizaţiilor provizorii de funcţionare cu condiţii ferme de conformare.

Din nefericire, cele mai multe unităţi deficitare sunt grădiniţele, principala cauză, imposibil de rezolvat până pe data de 17 septembrie, fiind, conform declaraţiei inspectorului şcolar general Horia Toma, lipsa toaletelor în imobile şi neracordarea acestora la sistemele de alimentare cu apă şi canalizare. 

"De menţionat este faptul că există situaţii care sunt aproape fără rezolvare sau care nu pot fi rezolvate în timp rapid, pentru că este vorba de alimentarea cu apă a unităţilor şcolare, lucrare de investiţii care revine în sarcina autorităţii locale, consiliului local şi bineînţeles că aici rolul nostru, al inspectoratului şcolar, este destul de redus.

"Noi nu putem decât să semnalăm consiliului local şi acesta, în limita fondurilor de care dispune şi a voinţei politice pe care o are, poate să remedieze această situaţie", a declarat Horia Toma.


Etichete şcoligrădiniţeautorizaţiiapă potabilăautorizaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live