Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

3 Aprilie 2012
Vizualizari: 2124
Comentează add

Peste 200 de preoţi şi credincioşi anglicani din Marea Britanie spun că vor trece la catolicism, declarându-se nemulţumiţi de intenţia Bisericii Anglicane de a le permite femeilor să devină episcopi.

Sute de preoţi anglicani "trec la catolicism"

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Protest în faţa unei biserici anglicane. Foto: Arhivă Reuters.

Corul Bisericii Saint James din Darlington este format din 26 de persoane.

În fiecare an, în săptămâna de dinaintea Paştelui, corul interpretează cântece religioase pentru membrii comunităţii. 

O va face şi anul acesta, însă nu la Saint James, ci la Saint Anne, o Biserică Catolică aflată la câteva sute de metri depărtare.

Împreună cu ei, alţi 22 de membri ai Bisericii Anglicane se vor alătura Ordinariatului, un organism creat special de Papa Benedict al XVI-lea pentru anglicanii care vor sa treacă la catolicism.

În întreaga Anglie, în această săptămână peste 200 de preoţi şi credincioşi anglicani vor face acelaşi lucru.

Motivul? Sunt nemulţumiţi de intenţia Bisericii Anglicane de a le permite femeilor să devină episcopi.

Unul dintre argumentele celor care se opun acestei idei, este ca Isus Hristos a fost barbat şi că şi-a ales ca apostoli numai barbaţi şi ca atare, o femeie nu poate avea autoritatea de a conduce o parohie.

Exodul către Biserica Catolică a început încă de anul trecut

În 2010 alte peste 200 de persoane s-au alăturat congregaţiei în Săptămâna Mare. Printre aceştia şi preotul anglican Simon Ellis.

"Mă simt foarte bine şi suntem foarte norocoşi să beneficiem de sprijinul familiei, al prietenilor, al catolicilor şi chiar şi al multor anglicani care au ţinut să ne spună la revedere. A fost o adevarată binecuvântare", a spus Simon Ellis.

În luna februarie a fost organizat un sinod în care s-au discutat aceste aspecte şi au fost luate în considerare argumentele ambelor părţi. În prezent, noua legislaţie prevede ca în cazul parohiilor tradiţionaliste, femeile episcop să poată desemna un bărbat episcop care să le suplinească.

Cei care se opun ideii nu acceptă, însă, ca autoritatea lor să fie subordonată femeilor episcop şi au cerut ca legea să fie modificată astfel încât numirea bărbaţilor episcop în parohiile tradiţionaliste să nu fie influenţată în niciun fel.

Propunerea a fost respinsă, dar votul final va avea loc în luna iulie.

În prezent, în Anglia există aproximativ 4000 de femei preot, care oficiază slujbe în Biserică.

Ele au cerut drepturi egale cu cele ale bărbaţilor şi au respins propunerile care vizau limitarea autorităţii femeilor episcop:

"Să trimiţi pe cineva automat într-o parohie pentru că există obiecţii faţă de autoritatea femeilor este absurd. Aş prefera să nu mai existe femei episcop, decât să se întâmple aşa" a declarat la BBC una dintre femeile preot care au participat recent la un miting pentru a susţine egalitatea între sexe în rândul episcopilor.


Etichete anglicanicatolicismbisericăsinod

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live