Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sute de oameni au comemorat un an de la prăbuşirea avionului Germanwings

Comisia Europeană a exprimat profundă compasiune şi a reafirmat că asemenea tragedii nu trebuie să se mai petreacă.

Sute de oameni au comemorat un an de la prăbuşirea avionului Germanwings

Articol de Arina Petrovici, 25 Martie 2016, 22:07

Sute de oameni au comemorat un an de la dezastrul prăbuşirii avionului Germanwings, în care şi-au pierdut viaţa 149 de pasageri.

Comisia Europeană a exprimat profundă compasiune şi a reafirmat că asemenea tragedii nu trebuie să se mai petreacă.

Peste 600 de apropiați ai victimelor prăbușirii avionului, mulți veniți din Germania și Spania, s-au adunat ieri, la Vernet, în sudul Alpilor francezi, pentru a comemora un an de la catastrofa provocată de copilotul care a îndreptat intenţionat aparatul către sol.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Oamenii au luat parte la ceremoniile private, organizate în apropierea locului tragediei avionului Lufthansa, a cărei filială low-cost este Germanwings.

Șefii celor două companii au fost prezenţi, iar preşedintele Lufthansa a declarat pentru France Presse că a venit pentru a arăta respect față de victime şi susţinere faţă de apropiaţii lor.

Comemorarea a început prin citirea numelor celor 149 de victime în fața stelei de piatră ridicate la puțin timp după dramă, apoi s-a ținut un minut de reculegere, la ora exactă a prăbușirii avionului, după care a avut loc o ceremonie religioasă ecumenică.

Cei prezenți au depus coroane de flori la cimitirul din Vernet, unde au fost înhumate, într-un mormânt comun, rămășițele umane neidentificate.

La Bruxelles, comisarul pentru Transporturi Violeta Bulc a transmis întreaga solidaritate şi compasiune a Executivului european şi angajamentul de a depune toate eforturile pentru a împiedica producerea unei tragedii similare.

Dna Bulc a amintit că, după dezastru, Agenţia Europeană pentru Securitate Aviatică a instituit şase recomandări de siguranţă: în cockpit trebuie să fie în permanenţă doi oameni, piloţii trebuie să treacă o evaluare psihologică înainte de a fi angajaţi de o companie aviatică, dar şi teste aleatorii vizând consumul de alcool şi/sau de droguri.

Totodată, trebuie create programe de supraveghere a personalului de către examinatori aeromedicali, o bază europeană de date, precum şi sisteme de sprijin pentru piloţi.

Anchetele judiciară și aeronautică efectuate în Franța, după catastrofă, au ajuns rapid la concluzia că responsabil pentru prăbușirea avionului este copilotul Andreas Lubitz, care suferea de probleme psihice grave și a îndreptat intenționat avionul spre sol.

Pentru a evita reeditarea tragediei, şi experții francezi în aviație civilă au recomandat, în raportul lor final publicat acum două săptămâni, suplimentarea controalelor medicale pentru piloți și ridicarea respectării de către psihologi a secretului profesional, în cazul în care detectează probleme psihice.