Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

23 Februarie 2016
Vizualizari: 1116
Comentează add

Sute de mineri din Valea Jiului sunt blocaţi în continuare în subteran la Lonea, Vulcan şi Lupeni, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei Complexului Energetic Hunedoara.

Sute de mineri din Valea Jiului sunt blocaţi în continuare în subteran

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea.

UPDATE: Administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Dan Agrișan, însoțit de reprezentanți ai sindicatelor, a coborât în mina Lonea, pentru a negocia cu protestatarii.

Și la mina Vulcan se poartă negocieri în același sens de către prefectul județului Hunedoara și președintele Consiliului Județean, care au coborât de asemenea în galeriile minei.

---------------------------------------------------------------------------------

Sute de mineri din Valea Jiului sunt blocaţi în continuare în subteran la Lonea, Vulcan şi Lupeni, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei incerte a Complexului Energetic Hunedoara.

În cazul primelor două, oamenii şi-au petrecut noaptea în galerii, iar la Lupeni, protestul a început în această după-amiază.

Zeci de ortaci se află acum în greva foamei.

La protestul minerilor din Valea Jiului, început ieri dimineaţă la mina Lonea, s-au alăturat astăzi şi minerii de la Vulcan şi Lupeni.

Peste 500 de mineri refuză să iasă din galeriile celor trei exploatări miniere, iar 15 dintre ei sunt în greva foamei.

Mai mulţi dintre angajaţii care se află de ieri dimineaţă în abatajele minei Lonea, au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza aerului viciat din subteran.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara şi prefectul judeţului Hunedoara, s-au deplasat în această după amiază în Valea Jiului, dar nu i-au convins pe mineri să renunțe la protest.

Între timp, directorul general al Complexului, Viorel Stancu, a demisionat, iar conducerea celui mai mare agent economic din județ a fost preluată de Cosmin Chiuzan, directorul minei Vulcan.

Vasile Păduraru, liderul sindicatului de la Mina Lonea, a declarat că minerii şi-au pierdut răbdarea şi vor măsuri concrete din partea Guvernului.

"Situaţia, vă spun sincer, din subteran este foarte critică. Minerii au ajuns la disperare, nu mai rezistă. Minerii pică pe capete, salvarea stă aici cu noi. Mi-e frică de orice se poate întâmpla. Dacă domnul ministru nu vine de urgenţă în Valea Jiului, nu ştiu cum va ieşi, dar nu va fi bine. Aşteptăm masuri concrete", a spus Vasile Păduraru.

Minerii spun că nu mai pot lucra în condiiile actuale şi că în cel mult două luni, Complexul Energetic Hunedoara va intra în faliment, dacă Guvernul nu intervine de urgenţă.

Ei vor garanţii ferme cu privire la locurile lor de muncă, dar până în prezent, niciun reprezentant al Ministerului Energiei nu a confirmat prezenţa în Valea Jiului, deşi ortacii au cerut acest lucru.

În galeria din mina Lonea, unde sunt blocaţi minerii, aerul conţine foarte mult monoxid de carbon, toxic organismului, iar oamenii ies din când în când la suprafaţă, cu dureri de cap, să primească îngrijniri medicale.

De la Bucureşti, ministrul energiei Victor Grigorescu a transmis că înţelege nemulţumirile oamenilor şi ceea ce a definit drept "supărarea şi revolta lor".

El a exclus, însă, posibilitatea unei soluţii politice în acest caz, întrucât Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă, are datorii foarte mari. 


Etichete Valea Jiuluiexploatările miniere LoneaVulcan şi Lupeniprotestmineri blocaţi în subteranComplexul Energetic HunedoaraVasile Păduraruliderul sindicatului de la Mina Loneagreva foamei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live