Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

7 Octombrie 2010
Vizualizari: 1567
Comentează add

Autorităţile au deschis o anchetă în judeţul Botoşani după ce o scrisoare anonimă sosită pe adresa Direcţiei pentru Agricultură indica prezenţa unor culturi ilegale de soia modificată genetic.

Suspiciuni privind soia modificată genetic în Botoşani

gina-poenaru-botosani

Foto: arhivă.

O scrisoare anonimă sosită pe adresa Direcţiei pentru Agricultură, potrivit căreia în două localităţi din judeţul Botoşani se cultivă ilegal soia modificată genetic, au alertat mai multe instituţii ale statului.

O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură, Gărzii de Mediu şi  alte organisme au prelevat probe de pe terenurile cultivate din Corlăţeni şi Dimăcheni şi le-au trimis Laboratorului de Bioresurse Alimentare Bucureşti.

"În cazul în care, prin laboratoare autorizate, se confirmă că acele culturi de soia sunt modificate genetic, Garda de Mediu va aplica sancţiuni între 50.000 şi 80.000 de lei", a declarat Rodica Zelincă, comisarul şef al gărzii de mediu Botoşani.

Existenţa culturilor de soia modificată genetic  este confirmată de organizaţia ecologistă "Agent Green".

Organizaţia spune că a aşteptat confirmarea oficială a laboratorului Umweltbundesamt din Viena, care este certificat pentru analize privind organismele modificate genetic şi apoi a luat primele măsuri. Perimetrul a fost delimitat şi marcat cu însemnul de risc biologic.

Comisarul şef al Gărzii de mediu Botoşani, Rodica Zelincă, susţine că măsurile de distrugere a culturilor de soia modificată genetic vor fi luate exclusiv de comisia constituită la nivelul judeţului Botoşani, abia după ce va primi rezultatele laboratorului Ministerului Agriculturii.

În România, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în anul 2006, iar în Uniunea Europeană aceasta nu este autorizată. Cultivarea de organisme modificate genetic fără autorizaţie se sancţionează cu amendă de până la 80.000 de lei.


Etichete Ştiri Nord-Estministerul agriculturiiUniunea Europeanăgarda de mediu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live