Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

8 Februarie 2022
Vizualizari: 254
Comentează add

Producția de energie din surse curate a ajuns să acopere aproape 70% din mixul energetic generat de România în acest moment.

Sursele curate, „70% din energia generată în România”

bogdan-isopescu

   Foto: Arhivă.

Realizator: Cristian Bâcâin - Producția de energie din surse curate a atins astăzi aproape 70% din mixul energetic generat de țara noastră și este una din zilele în care România exportă. Acest fapt a determinat scăderea cotațiilor pe Bursă cu aproximativ 20 de procente pentru energie electrică. Deși este o situație conjuncturală, jucătorii din piață reamintesc guvernului importanța investițiilor în surse regenerabile.

Reporter: Bogdan Isopescu - Centralele eoliene generează la această oră cea mai mare cantitatea de energie din România, în speță, peste 2700 de megawaţi, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din producția internă. Acestei cantități i se adaugă energia hidro, cu 17%, nuclearul, cu 15 procente, fotovoltaicul, cu 5 procente, și biomasa, cu aproape un procent. În total unitățile de producție din surse curate ajung la aproape 70 de procente din totalul energiei generate de România în acest moment. Producția totală a țării noastre a atins astăzi aproape 9500 de megawați, în timp ce consumul nu a depășit 8300 de megawați, ceea ce a condus la o balanță care a favorizat un export de aproape 1.000 de megawați și scăderea prețurilor pe bursă. Pe acest fond, actorii din piață reamintesc importanța investițiilor în regenerabile.

În ultimii ani, pe fondul eliminării unor unități de producție neperformante și poluatoare, dar și pe fondul lipsei investiţiilor în unități noi, România s-a transformat din exportator de energie în importator net. Conform specialiștilor potențialul eolian, hidrogaz sau fotovoltaic ar putea transforma țara noastră într-un hub energetic în regiune, dacă politicienii ar reglementa un cadru favorabil acestor investiții.


Etichete (ii)energieecologie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live