Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

8 Decembrie 2018
Vizualizari: 807
Comentează add

Suprafaţa împădurită din România se măreşte anual, iar puterea de regenerare a pădurii ar fi mai mare decât tăierile ilegale, indică un institut de stat.

Suprafaţa împădurită din România ”se măreşte anual”

radiojurnal

Suprafaţa împădurită din România se măreşte anual, iar puterea de regenerare a pădurii ar fi mai mare decât tăierile ilegale, indică măsurătorile făcute în ultimii ani de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

 

Potrivit acestor date făcute publice ieri, zonele împădurite de pe teritoriul României au crescut puţin, comparativ cu ciclul anterior de cinci ani. Astfel, suprafaţa pădurilor este de 6,5 milioane de hectare, cu 29 de mii de hectare mai mult decât la măsurătorile anterioare.

 

Preşedintele Comunităţii forestierilor FORTAK, Constantin Tobescu, spune că aceste date ar arăta că fenomenul defrişărilor este ţinut sub control.

 

Constantin Tobescu: Ceea ce s-a tăiat în ultimii 20 de ani, suprafața este mică, adică faptul că în ăștia 20 de ani au dispărut pădurile din România este o afirmație care se dovedește complet falsă, prin prisma datelor pe care ni le arată Inventarul Forestier Național. Bineînțeles, problema recoltărilor ilegale rămâne în continuare o provocare.

 

Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale pun, însă, la îndoială rezultatele Inventarului Forestier. O primă observaţie este faptul că acesta se bazează pe măsurătorile făcute doar în 1% din suprafeţele împădurite, fapt care lasă loc interpretărilor, explică  Radu Vlad, reprezentantul unei organizaţii pentru mediu.

 

Radu Vlad: Prima întrebare pe care am adresat-o a fost dacă există acoperire statistică, reprezentativitate, fundament științific, ca să putem interpreta acest volum dispărut. Răspunsul a fost că nu. O altă întrebare la care nu am avut un răspuns a fost modul de calcul al creșterii. Se pare că s-a folosit altă metodologie.

 

Datele Inventarului Forestier arată că cele mai mari suprafeţe de pădure se găsesc în judeţele Hunedoara, Harghita, Covasna şi Suceava, iar cele mai mici suprafeţe de pădure se găsesc în sudul ţării.


Etichete paduridefrisari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live