Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

9 Martie 2021
Vizualizari: 278
Comentează add

"Vaccin pentru viaţă" - Interviu cu medicul Gindovel Dumitra, coordonator al Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Suntem „foarte aproape” de al treilea val al pandemiei

marilena-francu

Foto: Wikipedia.org

Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 este din nou în creștere la nivel global, fapt cei îi determină pe specialiști să anunțe un posibil val trei al pandemiei.

Medicii spun, de asemenea, că respectarea restricțiilor și nu în ultimul rând, vaccinarea sunt esențiale în prevenirea apariției acestui nou val.

Gindrovel Dumitra, medicul care coordonează Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, a stat de vorbă cu Marilena Frâncu.

Reporter: Cât de aproape suntem de un al treilea val pandemiei, domnule doctor Gindrovel Dumitra?
Gindrovel Dumitra: Foarte aproape de un al treila val de pandemie. Totul depinde de comportamentul fiecăruia dintre noi. Dacă în acest moment intervine o relaxare în ceea ce priveşte intensitatea măsurilor de prevenţie nespecifice, cum ar fi purtatul măștii, păstrarea distanţei între persoane, atunci când vorbim despre colecţivităţi, cât şi igena riguroasă a mâinilor cu apă şi săpun, respectiv cu un anumit dezinfectant, atunci cu siguranță valul trei va fi o realitate şi va fi cât se poate de curând. În al doilea rând, dacă se va întâmpla ca predominantă în România să devină tulpina britanică, atunci cu siguranţă vom avea un număr mai mare de cazuri care se dezvoltă zilnic, care va duce, practic, mai repede la apariţia valului trei. Dar şi în cazul tulpinii britanice, precum şi în caz celorlate tulpini, de exemplu, tulpina sud-africană sau tulpina braziliană, totul depinde de noi. Sunt foarte importante măsurile pe care le putem adopta la nivel individual și de-abia atunci la nivel colectiv. Un al treilea determinant ar putea să fie vaccinarea. Sigur că ne-am dori să vorbesc mai întâi despre acceptarea vaccinării ca fiind principalul determinant. Practic, în România, dozele de vaccin care sunt primite de la Uniunea Europeană sunt administrate imediat, iar singura piedică pentru a obţine imunitate colectivă, adică să cam uităm de valul trei sau oricare alt val, şi anume, vaccinarea, nu poate să facă faţă în acest moment, datorită acestor limitări în aprovizionare.

Reporter: În opinia dumneavoastră, suntem pregătiți pentru al treilea val de pandemie?
Gindrovel Dumitra: Cred că răspunsul corect - suntem mai bine pregătiți decât am fost în toamnă, decât am fost în primăvară, dar eu sper să nu se întâmple un al treilea val la aceeaşi intensitate cum a fost valul doi în toamnă.


Etichete (ii)vaccinpandemieal treilea val

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live