Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Mai 2022
Vizualizari: 1104
Comentează add

Apel Matinal - Invitat, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

”Sunt nişte reguli foarte stricte legate de confidențialitate”

florin-lepadatu

  foto arhivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Apel Matinal - Realizator: Daniela Petrican - Ne regăsim la aproape de jumătatea drumului pentru recenzarea populației și a locuințelor, de la 16 mai începe etapa a doua, cea de completare a formularelor cu operatorii de teren la domiciliul persoanelor care au optat pentru această variantă, o bună ocazie de a contabiliza primele efecte și de a primi câteva precizări asupra unor situații puțin lămurite până acum. Invitat al ''Apelului matinal'' este Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, organizatorul recenzării. Bună dimineața!


Tudorel Andrei: Bună dimineața!


Realizator: Din datele preliminare furnizate de institutul dumneavoastră, populația din mediul rural este mai decisă să completeze formularele, un paradox, poate, pentru că locuitorii din mediul rural sunt percepuți ca fiind mai conservatori în utilizarea mediului digital. Care este explicația?


Tudorel Andrei: Aş începe mai întâi cu o mențiune, cifra exactă a numărului de chestionare introduse este de aproape 7,5 milioane, ceea ce arată o poziție favorabilă vizavi de recensământul populației și locuințelor. Cu privire la ponderea ruralului în cota de autorecenzare, într-adevăr, există o opinie foarte favorabilă și aici aş da ca explicație sprijinul pe care l-au obţinut cetăţenii din mediul rural din partea persoanelor care au asistat acest proces și, de ce nu, autoritățile locale au sprijinit foarte mult această acțiune în majoritatea judeţelor. Aş da aici câteva exemple: Botoșaniul, Teleormanul, Oltul, Brașovul - sunt numai câteva judeţe în care avem o cotă mare de autorecenzare în mediul rural.


Realizator: Înțelegem că s-au clarificat chestiunea cu localitatea de reședință, însă mai planează suspiciunea asupra secretizarii datelor personale sau teama că persoane din anumite instituții pot profita de pe urma cunoașterii codului numeric personal al celorlalți. Sunt întemeiate aceste temeri?


Tudorel Andrei: Nu, să ştiţi că datele din statistică niciodată nu au fost transferate altor instituţii în forma brută. Din statistică ies numai date agregate şi niciodată date la nivel individual. Argumentul meu ar fi că nu există în trecutul acestei instituții asemenea transferuri de date către alte instituții și eu cred că este argumentul cel mai solid, dincolo de explicațiile juridice, de explicațiile ținând seama de regulile care există în statistica oficială nu numai din România, ci din toate țările Uniunii Europene. Sunt nişte reguli foarte stricte legate de confidențialitate.


Realizator: Ce concluzii preliminare, dacă există, sunt după această primă etapă de autorecenzare?


Tudorel Andrei: Prima concluzie ar fi că, dacă cetățeanului i se oferă instrumente moderne, răspunde pozitiv la acțiunile statului și este această cotă foarte mare de autorecenzare. A doua concluzie este legată de influența care pot să o aibă autoritățile locale asupra procesului, a unui a unei anumite acțiuni desfășurate de statul român. Acolo unde autoritățile locale s-au implicat foarte mult, rezultateele sunt printre cele mai bune. Unde există ceva mai puțin concentrat, cotele de autorecenzare sunt ceva mai mici.


Realizator: Unii participanți la autorecenzare consideră că recensământul în condițiile creșterii mobilității persoanelor este necesar să fie reînnoit mai des. La 5 ani, de exemplu. Este fiabilă această posibilitate?


Tudorel Andrei: Eu vă dau o veste mult mai bună, începând din 2024 INS va calcula populația rezidentă până la nivel de localitate în fiecare an, ci nu o dată la 10 ani. După cum știți, în această perioadă Institutul publică populația după domiciliu la nivel de localitate și nu populația de rezidență. Din acest motiv, actualul recensământ este crucial pentru a pune în mișcare noul mecanism de calculare a populației rezidente, până la nivel de localitate, an de an. Tocmai din motivul pe care l-ați menționat dumneavoastră.


Realizator: Ce dificultăți au întâmpinat până acum recenzorii pe teren pentru că a existat și posibilitatea de autorecenzare asistată după cum spuneați și dumneavoastră?


Tudorel Andrei: Problemele au fost legate într-un fel de înțelegerea întrebărilor din chestionar, probleme legate de asigurarea confidențialității datelor, de unele gestiuni particulare de întrebări particulare care au fost, care sunt în chestionar, cu toate că acestea sunt lucruri foarte simple și, de ce nu, pentru a înțelege că rezultatele sau informațiile din acest chestionar nu sunt transmise altor instituții ale statului român sau altor instiuții sau altor unități private.


Realizator: Dar, apropo de acest lucru și apropo de recenzori, fiindcă etapa a doua presupune interacțiunea dintre ei și populație, ce garanție avem că datele colectate merg acolo unde trebuie și că nu vom avea tentative de substituire de persoane?


Tudorel Andrei: Nu nu putem avea substituire de persoane, întrucât noi avem la această dată, pe fiecare locuință, posibilele persoane care sunt la adresele respective, iar legat de securitate, securitatea este garantată 100% prin sistemele de protecție pe care le avem.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la Apel Matinal!


Tudorel Andrei: Și eu vă mulțumesc foarte mult și vă rog să aveți toată încrederea că ceea ce facem, facem de bună calitate și sunt în folosul fiecăruia dintre noi!


Realizator: Invitatul Apelului matinal a fost Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, organizatorul recenzării.


Etichete exclusiv radiostatistica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live