Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Denisa Udroiu

5 Decembrie 2011
Vizualizari: 1716
Comentează add

Comisarul european pentru economie, Olli Rehn avertizează că, dacă Uniunea Europeană nu ia o decizie în aceste zile, urmează recesiunea economică, iar euro va dispărea.

Summitul UE, "ultima şansă pentru euro"

denisa-udroiu

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Foto: Reuters.

Toate discuţiile şi toate măsurile gândite sau deja anunţate în vederea salvării monedei unice europene nu reprezintă o garanţie pentru reuşita planurilor, avertizează comisarul european pentru economie, Olli Rehn.

Într-un interviu acordat televiziunii naţionale din Finlanda, Olli Rehn spune că reuniunea din această săptămână a liderilor comunitari ar fi de fapt una a ultimei şanse şi avertizează că dacă UE nu ia o decizie în aceste zile, urmează clar recesiunea economică, iar euro va dispărea.

Olli Rehn recomandă pentru depăşirea crizei stabilizarea şi întărirea Uniunii, dar şi corectarea dezechilibrelor.

Avem în faţa noastră fie lenta dezintegrare a zonei euro, fie o întărire semnificativă a uniunii monetare, a spus Olli Rehn.   

Indecizia "poate duce la recesiune"

Într-un interviu acordat Televiziunii Naţionale Finlandeze, YLE, comisarul european pentru probleme economice, Olli Rehn, a spus că indecizia conducătorilor Uniunii poate duce la o recesiune care va afecta toate ţările europene, inclusiv ţările stabil economic, precum Finlanda.

"În cazul în care la summitul european de săptămâna aceasta nu se iau măsuri pentru stabilizarea monedei euro, se poate ajunge la dispariţia ei", a mai afirmat comisarul.

Olli Rehn a mai spus că una din cele mai importante măsuri ar fi înfiinţarea unui mecanism european permanent, care să asigure stabilitatea economică deja de anul viitor şi nu abia în 2013.

Acest mecanism este extrem de important în cazul în care FMI nu ar mai avea resurse să susţină şi alte ţări, aşa cum a făcut-o deja cu Portugalia, Grecia şi Irlanda.

"Sper că la summit se va cădea de acord cu instaurarea unui mecanism de asigurare a economiei, ceea ce va transmite un mesaj puternic că zona euro îşi poate asigura stabilitatea" - a mai spus Rehn.

Măsurile guvernului italian, "semnificative pentru creşterea economică"

În acelaşi interviu, Olli Rehn a apreciat măsurile luate de guvernul italian, considerându-le semnificative pentru reducerea datoriei publice şi stimularea creşterii economice.

Interviul are loc la numai câteva zile înainte de summitul UE, decisiv pentru stabilirea măsurile de rezolvare a crizei financiare.

În opinia lui Olli Rehn, absenţa unui consens va duce la agravarea crizei


Etichete Olli Rehnmoneda eurozona euroUErecesiune

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live