Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Iulie 2018
Vizualizari: 241
Comentează add

La summitul NATO s-au înregistrat noi tensiuni între Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora.

Summitul NATO de la Bruxelles, marcat de tensiuni între SUA şi ţările UE

radiojurnal

 

La summitul NATO s-au înregistrat noi tensiuni între Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora.

Surse din cadrul discuţiilor cu uşile închise afirmă că preşedintele american, Donald Trump, a cerut din nou, imperativ, ca statele membre să îşi respecte angajamentele asumate şi să contribuie cu 2% din PIB pentru apărare.

Printre ţările vizate de atacul lui Donald Trump se numără Germania şi Spania, iar surse ale agenţiei de presă DPA au transmis că preşedintele american ar fi ameninţat cu retragerea Statelor Unite din NATO în cazul în care aliaţii nu îşi majorează cheltuielile. Informaţia a fost dezminţită, pentru Reuters, de doi oficiali din cadrul NATO. Runda de discuţii dintre aliaţi - neprogramată anterior - a cauzat anularea întâlnirilor bilaterale ale lui Donald Trump, inclusiv cea cu preşedintele Klaus Iohannis. Reuniunea de urgenţă a avut loc după ce reprezentanţii Georgiei şi Ucrainei au părăsit o întâlnire specială cu liderii NATO. Principalul subiect al acelei reuniuni - cerută şi de România - a fost securitatea în zona Mării Negre, după cum ne informează corespondentul nostru, Amalia Bojescu.

Reporter: Liderii NATO şi reprezentanţii la nivel înalt ai Georgiei şi Ucrainei s-au întâlnit pentru prima dată în acest format, pentru a discuta despre evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre. A fost o discuţie aplicată pe acest subiect dar şi un prilej de reafirmare a sprijinului NATO, pentru cei doi parteneri ai alianţei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spunea că Georgia a făcut progrese pe calea reformelor, fiind unul dintre cei mai importanţi parteneri operaţionali ai alianţei, care susţine pe deplin aspiraţiile euroatlantice ale Georgiei. În ceea ce priveşte Ucraina, mesajul transmis la Bruxelles de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a fost acela că obiectivul pe termen lung al acestei ţări este de a se alătura alianţei, dar trebuie continuate reformele în privinţa apărării şi cooperării operative. NATO reafirmă susţinerea pentru integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi condamnă ferm anexarea ilegală de către Rusia a Crimeii. Alianţa consideră că acordurile de la Minsk rămân calea către pace, iar toate părţile trebuie să îşi respecte angajamentele şi Rusia trebuie să îşi retragă trupele şi spijinul pentru militanţii din Ucraina.


Etichete natosummit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live