Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 16 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

2 Decembrie 2018
Vizualizari: 455
Comentează add

Întâlnirea nu s-a mai produs din cauza incidentului naval din Marea Neagră, pe care Putin l-a calificat din nou drept o provocare cu caracter electoral din partea Ucrainei.

Summitul G20: Putin s-a declarat dezamăgit că n-a putut discuta cu Trump

alexandru-beleavski-moscova

Vladimir Putin - preşedintele Rusiei.        Foto: kremlin.ru/events/president.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat dezamăgit că n-a putut discuta pe îndelete cu omologul său american, Donald Trump, la summitul G20 din Argentina, din cauza incidentului naval din Marea Neagră, pe care l-a calificat din nou drept o provocare cu caracter electoral din partea Ucrainei.

Putin a spus că şi-a susţinut punctul de vedere la scurta sa întâlnire cu şeful Casei Albe, fără să fi reuşit să-l convingă, după cum transmite din Moscova, corespondentul Radio România, Alexandru Beleavski.

Reporter: La conferinţa de presă pentru jurnaliştii ruşi, cu ocazia summitului G20 de la Buenos Aires, preşedintele Vladimir Putin a confirmat că a avut o scurtă discuţie în picioare, cu omologul său american, Donald Trump, pe care l-a informat succint în legătură cu incidentul naval ruso-ucrainean, din strâmtoarea Kerci, fiecare rămânând însă cu opinia lui. Donald Trump a anulat, în ultimul moment, întâlnirea cu Vladimir Putin, anunţată în marja acestui summit, invocând incidentul ruso-ucrainean. Exprimându-şi regretul faţă de această decizie, preşedintele Putin a confirmat că este gata să aibă cu Donald Trump o întâlnire comprehensivă şi fără precondiţii din partea sa, atunci când preşedintele Trump va fi gata.

Putin a subliniat că o asemenea întâlnire este de mult necesară pentru a discuta problematica stabilităţii strategice, îndeosebi în urma deciziei Statelor Unite de a se retrage din Tratatul forţelor nucleare intermediare. Preşedintele Putin a calificat incidentul din strâmtoarea Kerci o încălcare clară a frontierei ruse de către navele ucrainene şi o provocare organizată de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în scopuri electorale, inclusiv pentru a institui starea de război. Liderul rus a declarat că în momentul de faţă nu se pune problema schimbului celor 24 de marinari ucraineni, arestaţi preventiv pentru două luni sub acuzaţia de trecere ilegală a frontierei, după cum nici Ucraina nu a cerut un asemenea schimb.

Marinarii, a spus Putin, se află sub anchetă şi vor trebui să confirme prin depoziţiile lor caracterul provocator al acţiunilor ucrainene, ceea ce va trebui formalizat juridic, Putin adăugând "după aceea vom mai vedea". De asemenea, preşedintele rus a declarat că Moscova nu va impune restricţii cetăţenilor ucraineni ca răspuns la măsurile similare ale Ucrainei, ci dimpotrivă, va liberaliza regimul de şedere al acestora în Rusia, ca şi acordarea cetăţeniei ruse celor care o doresc.


Etichete PutinTrumpG20Kerci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live