Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Iulie 2017
Vizualizari: 886
Comentează add

Marile puteri economice ale lumii au încheiat ziua cu acceptarea cvasi-unanimă a nevoii unui comerţ liber şi corect. Protestele anticapitaliste au fost violente şi cu blocaje.

Summitul G20 de la Hamburg s-a desfăşurat pe fondul unor proteste violente

radiojurnal

 

Prima zi a summitului G20 al principalelor puteri economice şi economii emergente ale lumii s-a încheiat astăzi la Hamburg cu acceptarea cvasi-unanimă a nevoii unui comerţi liber şi corect.

Aprecierea i-a aparţinut gazdei reuniunii, cancelarul german Angela Merkel, care a admis însă că reflectarea tuturor punctelor de vedere asupra comerţului din Comunicatorul final va presupune un efort serios al experţilor care îl vor redacta peste noapte.

Proteste anticapitaliste deosebit de violente s-au înregistrat şi astăzi, un poliţist fiind chiar obligat să tragă un foc de avertizare pentru a scăpa dintr-o încleştare.

Poliţia a folosit din nou tunuri de apă şi gaze lacrimogene, iar centrul Hamburgului a fost din nou blocat, inclusiv circulaţia metroului a fost întreruptă după ce manifestanţii au aruncat cu obiecte pe şine.

Corespondentul nostru în Germania, Vlad Drăghicescu a urmărit evenimentele de-a lungul zilei şi revine acum cu o sinteză.    

Vlad Drăghicescu: Începută pe fondul unor violenţe grave petrecute în oraş care au determinat poliţia germană să recomande primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, să rămână ore bune în locuinţă, prima zi a reuniunii G20 a consemnat şi câteva discuţii fructuoase. Precum cele privind combaterea terorismului la nivel internaţional, sau dezvoltarea parteneriatelor economice, şi nu numai, cu statele africane, deziderate care se bucură de un larg consens, a spus cancelarul german. La capitolele importante precum problemele climatice şi comerţul global nu s-au înregistrat progrese, în răspăr faţă de evaluările unor observatori din presa germană care păreau siguri că Donald Trump este dispus la compromisuri.

Vlad Drăghicescu mai precizează că după încheierea primelor runde de discuţii, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că majoritatea participanţilor susţin comerţul global şi Acordul climatic de la Paris.  

Angela Merkel: Cu privire la problema comerţului şi a climei aproape toată lumea crede că avem nevoie de un comerţ liber şi echitabil precum şi de implementarea Acordului de la Paris. Soluţiile nu pot fi găsite decât dacă manifestăm disponibilitate de compromis. Există însă limite pe fondul diferenţelor dintre noi. Acestea vor face ca oficialii responsabili cu redactarea comunicatului final să aibă o noapte lungă.  

Divergenţele au fost într-adevăr evidente. La scurt timp după ce Merkel a deschis lucrările, Donald Trump a ţinut un discurs în care a lăudat creşterea economiei americane, fără însă a face vreo referire la subiectul principal al întâlnirii, comerţul liber, spun televiziunile germane, citând surse diplomatice. Corespondentul nostru, Vlad Drăghicescu a mai transmis că nici la dezbaterea despre chestiunile climatice preşedintele american nu ar fi zăbovit, preferând să aibă primele discuţii cu Vladimir Putin.

Vlad Drăghicescu: În răstimp oraşul continuă să fie scena unor violenţe grave, condamnate de cancelarul Angela Merkel, care consideră că nu poate exista justificare pentru ceea ce se întâmplă. Multe străzi sunt blocate de baricadele ridicate de demonstranţi, dar şi de poliţie, făcând imposibilă deplasarea automobilelor. Blocajele au afectat şi intevenţiile ambulanţelor. În această seară scenele de luptă s-au mutat de pe străzi pe apă, lansănd mai multe ambarcaţiuni pe Elba. Activiştii Green Peace au încercat să se apropie de Filarmonica din Hamburg unde liderii G20 participă la un concert. Ei au fost însă întâmpinaţi de poliţie şi încercuiţi. Mulţi dintre activişti s-au aruncat în fluviu. Un pic mai devreme mai multor jurnalişti germani le-a fost retrasă acreditarea la summit fără a li se preciza motivul.

Haosul din Hamburg este privit critic de mulţi germani. Un sondaj publicat de Televiziunea Publică ARD a relevat că două treimi dintre ei consideră organizarea summitului G20 în oraş prea costisitoare şi dificilă atât pentru locuitorii din Hamburg cât şi pentru Poliţie.


Etichete Summitul G20Hamburgproteste violente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live