Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

20 Iunie 2019
Vizualizari: 405
Comentează add

Summitul de vară al liderilor europeni, la Bruxelles

amalia-bojescu

Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Președintele Consiliului European, Donald Tusk, se declară optimist că la summitul de vară al liderilor europeni, care începe joi la Bruxelles, se vor lua decizii asupra numirilor pentru cele mai înalte funcții din Uniunea Europeană, astfel încât procedura să fie finalizată înainte de prima sesiune a noului Parlament European, la începutul lunii iulie.

Donald Tusk a fost mandatat imediat după euroalegeri să discute atât cu statele membre, cât și cu liderii principalelor grupuri europarlamentare în condițiile în care nicio familie politică nu dispune de majoritate care să susțină un candidat.


Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Amalia Bojescu - Nimeni nu este interesat de un conflict interinstituțional, spunea președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul unui summit extraordinar convocat după alegerile europarlamentare.

La acel summit, Donald Tusk a fost mandatat să negocieze atât cu statele membre, cât și cu grupurile europarlamentare pentru funcțiile de președinţi ai Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și cea de șef al diplomației europene, ţinând cont însă de anumite criterii, de echilibrul de gen, geografic, demografic și de afiliere politică.

Mierucri au venit și primele concluzii ale consultărilor din ultima perioadă care arată opinii și interese diferite, dar și voință comună de a finaliza procesul de numire înainte de prima sesiune a Parlamentului European, afirmă președintele Consiliului European, Donald Tusk, în scrisoarea adresată șefilor de stat și de guvern.

Rămân optimist cu prudență, spune el, că discuțiile vor fi finalizate la acest sumit în baza declarațiilor venite din partea celor consultati care sunt hotărâți să decidă rapid asupra nominalizărilor. Negocierile nu sunt deloc ușoare, în condițiile în care alegerile europarlamentare au dus la schimbări majore în construcția viitorului legislativ, nicio familie politică neavând majoritatea necesară de a susține un candidat; iar, de departe, cea mai disputată funcție este cea a președintelui Comisiei Europene.

Acesta trebuie să aibă susținerea liderilor europeni prin majoritate calificată, însă Parlamentul European este cel care are ultimul cuvânt de spus.

Candidatul desemnat trebuie să obțină cel puțin 376 de voturi, însă funcția este revendicată atât de popularii europeni, Manfred Weber, dar și de socialiști și democrați pentru Frans Timmermans.

Un cuvânt de spus îl va avea și noul grup 'Reînnoim Europa' prin vocea președintelui francez Emmanuel Macron, care va negocia puternic pentru a obține funcții importante în Uniunea Europeană.

Dincolo de nominalizările pentru cele mai înalte funcții în Uniunea Europeană, lideri europeni vor adopta agenda strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024; documentul oferă cadrul și orientările generale pentru ghidarea funcționării instituțiilor europene, precum și pentru conturarea unui răspuns consolidat al Uniunii în noul context internațional, mai subliniază Donald Tusk în scrisoarea oficială.

De asemenea, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum și relațiile externe sunt alte subiecte de pe agenda summitului european de vară, ultima reuniune formală din mandatul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În acest context, președintele Klaus Iohannis va face o prezentare a rezultatelor obținute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European.


Etichete Summitul de vară al liderilor europeniBruxellesdonald tusk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live