Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

24 Mai 2018
Vizualizari: 583
Comentează add

Donald Trump apreciază că acum nu i se mai pare oportună întâlnirea, însă nu exclude posibilitatea organizării unui nou summit într-un alt moment.

Summitul de la Singapore, anulat de preşedintele SUA, Donald Trump

doina-saiciuc

 

Preşedintele american, Donald Trump, a anulat summitul istoric care ar fi trebuit să aibă loc în mai puţin de trei săptămâni la Singapore, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, denunţând ostilitatea regimului de la Phenian. Într-un mesaj dat publicităţii de Casa Albă, Trump apreciază că acum nu i se mai pare oportună întâlnirea, însă nu exclude posibilitatea organizării unui nou summit într-un alt moment.   

Preşedintele Trump a anulat summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, care ar fi urmat să aibă loc la 12 iunie în Singapore. "În mod nefericit, din cauza extraordinarei furii şi ostilităţi deschise expuse în cea mai recentă declaraţie a Coreei de Nord, cred că este inadecvat în acest moment să avem întâlnirea pe care am planificat-o", i-a scris preşedintele Trump direct lui Kim Jong-un.

Liderul de la Casa Albă a adăugat în scrisoare: "Summitul de la Singapore, pentru binele ambelor părţi, dar în detrimentul întregii lumi, nu va avea loc". Preşedintele Trump a calificat summitul care ar fi urmat să aibă loc drept o "oportunitate pierdută", dar a adăugat că speră să poată avea loc la un moment dat.

Scrisoarea liderului de la Casa Albă, adresată liderului nord-coreean vine după ce un oficial de la Phenian a criticat oficialii americani pentru remarcile lor "prosteşti şi ignorante despre Coreea de Nord" şi a spus că soarta sumitului depinde de decizia şi atitudinea SUA.

Coreea de Nord a fost în mod particular ofensată de comentariile consilierului pentru securitate naţională a Casei Albe, John Bolton, potrivit căruia SUA iau în considerare aplicarea modelului libian în ce priveşte Coreea de Nord. Reamintesc, liderul autocrat al Libiei, Muammar Gadaffi, a renunţat în anul 2003 la programul său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor. Câţiva ani mai târziu, el a fost ucis după o intervenţie militară sprijinită de NATO. 

Anularea summitului de către Donald Trump are loc după ce Coreea de Nord şi-a distrus complet principalul sit de teste nucleare de la Punggye-ri, situat în nord-estul ţării. Acţiunea a fost prezentată de regimul de la Phenian drept un gest de bunăvoinţă înainte de summitul de la Singapore. În cadrul unei ceremonii la care a asistat un grup de jurnalişti străini, trei tuneluri au fost distruse într-o serie de explozii care a durat mai multe ore.


Etichete Punggye-riSingaporesummitnuclearKim Jong-unDonald Trump,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live