Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

17 Decembrie 2009
Vizualizari: 1493
Comentează add

Întrunirea s-ar putea încheia fără semnarea unui acord privind încălzirea globală.

Summitul de la Copenhaga ar putea să nu aibă succesul scontat

bogdan-mihai

Cancelarul german, Angela Merkel, avertizează că summitul de la Copenhaga s-ar putea solda cu un eşec.

Liderii mondiali adunaţi la summitul de la Copenhaga pe tema schimbării climatice avertizează că întrunirea s-ar putea încheia fără un acord pentru stoparea încălzirii globale.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi la Berlin că veştile care vin de la Copenhaga nu sunt bune, exprimându-şi însă speranţa că sosirea celor aproape 100 de şefi de state şi de guverne va reuşi să salveze negocierile privind clima.

"Veştile pe care le primim nu sunt bune", a declarat Angela Merkel în faţa deputaţilor din Bundestag.

"Sper însă că prezenţa celor 100 de şefi de state şi de guverne va da reuniunii impulsul necesar", a adăugat ea, înainte de a pleca în cursul zilei spre capitala daneză pentru a participa la aceste negocieri.

Premierul australian, Kevin Rudd, şi prim-ministrul britanic, Gordon Brown, s-au numărat printre liderii care au avertizat că summitul ar putea să nu se încheie cu acordul despre care atât de mulţi lideri spun că îl aşteaptă.

La rândul său, Danemarca, gazda conferinţei ONU privind clima, nu "a renunţat la un acord". Liderii danezi au încercat în repetate rânduri să înainteze propriile proiecte de acord, în locul celor aflate în fază de negociere de aproape un an.

"Continuăm să luptăm din toate puterile pentru a reuşi să ieşim din impas", a declarat un negociator danez, sub acoperirea anonimatului, evocând o situaţie "extrem de dificilă".

"Suntem doar ţara gazdă a summitului. Decizia se află în mâinile participanţilor. Daca aceştia nu vor acordul, ce să facem?", a adăugat el.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a spus că SUA vor acorda bani pentru ajutorarea ţărilor sărace în vederea adaptării acestora la impactul climatic, dar numai cu condiţia unui acord pe care SUA să îl considere corect.

Preşedintele american Barack Obama, aşteptat vineri la Copenhaga, "speră că prezenţa sa va fi utilă" pentru a se ajunge la un acord, a spus Casa Albă, cu 48 de ore înainte de expirarea termenului dat pentru încheierea unui acord care să permită limitarea creşterii temperaturii medii a planetei la 2 grade Celsius.

Liderul francez Nicolas Sarkoy a refuzat miercuri să discute despre un eşec, considerând că ar fi ceva "catastrofal".


Etichete Angela MerkelCopenhagasummitDanemarcaGordon Brown

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live