Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Summitul Balcanilor de Vest , la Viena

Summitul de la Viena va continua discuţiile începute în august anul trecut la Berlin şi va căuta să dezvolte în continuare cooperarea dintre cele 6 ţări din Balcanii de Vest.

Summitul Balcanilor de Vest , la Viena

Articol de Gabriela Tătărău, 27 August 2015, 08:19

Comisia Europeană va avea o prezenţă puternică la summitul Balcanilor de Vest care se va desfăşura joi la Viena.

Se va discuta, în principal, despre continuarea cooperării dintre cele 6 ţări din această regiune.

Summitul de la Viena va continua discuţiile începute în august anul trecut la Berlin şi va căuta să dezvolte în continuare cooperarea dintre cele 6 ţări din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Serbia.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Se vor căuta soluţii la problemele comune cum ar fi migraţia, cooperarea regională, dialogul religios şi lupta împotriva extremismului şi terorismului. Summit-ul va include şi sesiuni paralele pentru şefii de guverne, miniştrii de externe şi miniştrii economiei.

La reuniunea şefilor de guverne va participa şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, care a subliniat faptul că regiunea Balcanilor de Vest se confruntă cu multe provocări, de la necesitatea de a găsi urgent soluţii la problemele de securitate şi de migraţie, la dificultăţile economice şi politice cu care se confruntă multe ţări din această zonă.

Ea a precizat că summitul de la Viena va oferi o ocazie deosebită de a discuta nu numai despre problemele actuale, dar şi despre viitorul comun.

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, va participa la reuniunea miniştrilor de externe, cu care va discuta probleme prioritare actuale în cooperarea regională, precum şi provocările legate de migraţie.

Comisarul Hahn a precizat că în ultimul an au fost identificate proiecte de investiţii concrete în regiune, care ar putea beneficia de sprijin prin intermediul Instrumentului de asistenţă pentru preaderare.

La reuniunea miniştrilor economiei va participa şi comisarul european pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie Maroš Šefčovič, iar discuţiile se vor axa pe perspectivele economice ale regiunii, interconectarea structurilor energetice şi de transport, precum şi pe programele de formare profesională.

Înaltul oficial european a precizat că va transmite celor prezenţi la acest forum faptul că se vor face toate eforturile pentru conectarea Balcanilor de Vest la sistemul energetic european pentru că Uniunea Energetică nu se opreşte la graniţele Uniunii Europene.