Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

24 Martie 2017
Vizualizari: 779
Comentează add

Reuniunea de mâine a liderilor europeni va marca 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma şi formării, astfel, a Comunităţii Economice Europene

Summit-ul aniversar de la Roma

nicu-popescu

 

Nicu Popescu, trimisul special Radio România Actualităţi, la Roma, în direct pentru emisiunea "Agenda Globală":

"Reuniunea de sâmbătă va avea loc la Palazzo dei Conservatori, pe Colina Palatină, palatul  este la vreo 10-15 metri distanţă de Lupoaică, Lupa Capitolina, şi, pentru cei care ştiu cât de cât puţină istorie a României, nu ştiu dacă sunt 100-150 de metri de Columna lui Traian, se vede foarte frumos în spatele palatului, până la celebrele antichităţi care au dus faima Romei de mai bine de două milenii încoace.

Măsurile de securitate se văd, sunt discrete, în sensul în care cel puţin până aseară nu a fost interzisă plimbarea nimănui, până în zona palatului am fost şi eu, şi acreditările le vom ridica abia sâmbătă dimineaţa, cu puţin timp înainte de reuniune. Copii foarte mulţi, în grupuri, cetăţeni care nu sunt europeni, după conformaţia lor, şi care nu vorbesc niciuna din limbile vechiului continent. Dar ei se văd, în sensul în care fie că este vorba de carabinieri, fie de poliţie, sunt mai mulţi, pentru cei care au fost la Roma îşi dau seama uşor, şi în general sunt pe străduţele laterale din jurul acestei zone centrale şi foarte circulate a Romei, Via Imperiala, cum i se mai spune, unde sunt statuile împăraţilor care au adus faimă Imperiului Roman, în urmă cu două milenii.

Am vorbit cu câţiva dintre colegii de presă pe care i-am văzut, mi-am dat seama că sunt acolo, erau şi de la RAI, îşi instalau echipamentele, poimâine urmând a fi o reuniune importantă aici, pentru că, practic, Uniunea Europeană trebuie să se redefinească şi, după lansarea acelor concepte de Europă cu mai multe viteze, toată lumea vrea să ştie încotro se va îndrepta Uniunea Europeană, bineînţeles, şi noi. Însă, din datele care au fost făcute publice în ultimele zile, se pare că va fi ceva de genul: Europa este viitorul nostru comun.

Să ne aducem aminte că domnul Jean-Claude Juncker spunea la un moment dat că nu prea o să le mai dea mâna altora să ceară plecarea din Uniunea Europeană, după Regatul Unit, după ce îşi vor da seama ce efecte va avea asupra Marii Britanii.  

Liderii europeni nu vor discuta despre Brexit, în principal, ci despre urmările lui şi despre integrarea europeană.

Să ne aducem aminte că în urmă cu 65 de ani, în 1952, începea, de fapt, primul tratat la nivel european postbelic între ţările europene, ştim cu toţii din cărţile de istorie, dar şi de la părinţii noştri, cel puţin unii dintre noi, că, în Al Doilea Război Mondial, Franţa şi Germania au avut pierderi enorme, ele se mai luptaseră şi în Primul Război Mondial. Iar în 1950, pe baza datelor şi a proiectului lui Jean Monnet, Robert Schuman a prezentat în şedinţa Guvernului francez din 9 mai 1950 conceptul care avea să ducă la naşterea a ceea ce astăzi este Uniunea Europeană, în 1951 a fost Tratatul de la Paris, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului, un fel de bunică a Uniunii Europene.

La Roma în 1957, pe 25 ale lunii martie, s-a semnat, pe de o parte, Tratatul de instituire, aşa cum se numea, a Comunităţii Economice Europene, a fost amendat ca document la Maastricht, în urmă cu 25 de ani, şi a dispărut termenul de 'Economic', deci Tratatul Comunităţii Europene, şi tot atunci, tot aici la Roma, de aia se şi numeşte Ziua Tatatelor de la Roma, s-a semnat tratatul care instituia EURATOM-ul, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Deci, iată, sunt cele trei documente care au stat la baza pornirii Uniunii Europene de astăzi, sigur, în decursul timpului s-au adăugat Regulile Schengen, Justiţie şi Afaceri Interne, Cooperarea Poliţienească, Politica Externă şi de Securitate comună, lucruri de care noi, cel puţini la "Ştiri" şi la emisiunea "Agenda globală", am vorbit de foarte multe ori, şi la "Euroatlantica".

La acestea se poate adăuga, mâine, şi textul Declaraţiei de la Roma, la care încă se lucrează.  A fost un proiect care a apărut în mass media, sunt convins că a fost pus, discret, la dispoziţie pentru a se culege reacţii. Probabil că, în urma unor dezbateri, a unor idei, unele exprimări vor fi uşor amendate, vom vedea asta sâmbătă.

Posibil să auzim nu de mai multe viteze, ci doar de ritmuri diferite. Sau, alfel spus, Europa este una, dar pot fi diverse proiecte, în care unii merg mai repede şi alţii merg mai încet, lucru care se întâmplă şi astăzi. Am pomenit de Schengen, mai vorbim despre moneda unică europeană. Dar această diversitate europeană s-ar putea să o vedem mâine la Roma, dacă se vor pune în mişcare, aşa cum s-a tot spus, manifestanţi, participanţi la două marşuri, pro şi anti Uniunea Europeană. 


Etichete Romasummit60Jean Claude Junckerdeclaratie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live