Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

2 Aprilie 2014
Vizualizari: 1092
Comentează add

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso spune că în contextul în care continentul african se schimbă profund şi rapid, UE poate contribui la depăşirea unor provocări.

Summit UE-Africa privind educaţia, economia şi securitatea

sorin-croitorescu-bruxelles

Foto: Arhivă.

Al patrulea summit Uniunea Europeană - Africa a început azi, la Bruxelles, dominat de teme legate de educaţie, economie şi securitate.

Precedentele reuniuni politice la acest nivel au avut loc la Cairo, Lisabona şi Tripoli.

"Să investim în valori umane, prosperitate şi pace" este tema generică a summitului la care participă, timp de două zile, reprezentanţi de înalt nivel din 54 de ţări africane şi din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Continentul african se schimbă profund şi rapid - observa preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu mai puţin de două ore în urmă, la deschiderea reuniunii. Sunt, însă, şi numeroase provocări la depăşirea cărora poate contribui şi Uniunea Europeană.

"Eradicarea sărăciei şi realizarea unei creşteri economice durabile, consolidarea democraţiei şi statului de drept, a bune guvernări şi respectării drepturilor omului, ameninţarea mişcărilor radicale, cum am văzut în Mali sau Somalia, sau fragilitatea structurilor de stat care a pus în pericol ţări ca Republica Centrafricană sau Guineea Bissau.

"Trebuie să tratăm aceste provocări în comun. Când terorismul se extinde în Sahel sau în Cornul Africii sau când fenomenul migraţiei este necontrolabil şi devine o sursă a criminalităţii organizate, sunt ameninţate şi Africa, şi Europa", spune Jose Manuel Barroso.

La lucrări participă şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care s-a declarat preocupat de situaţia din Republica Centrafricană şi a salutat contribuţia Uniunii Europene la oprirea violenţelor şi la procesul de stabilizare din această ţară.

De asemenea, el a remarcat cooperarea dintre ţările de pe cele două continente în domenii precum educaţia sau schimbările climatice şi a făcut apel la solidaritate.


Etichete AfricasummitUEBruxellesJose Manuel BarrosoBan Ki-moon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live