Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Summit mondial pe tema contracarării evaziunii fiscale la scară mare

Ideea organizării unei reuni la nivel înalt a factorilor de decizie din lumea întreagă pe tema paradisurilor fiscale a fost lansată de eurodeputatul danez Jeppe Kofod.

Summit mondial pe tema contracarării evaziunii fiscale la scară mare

Articol de Victor Gheorghe, 23 Noiembrie 2016, 09:15

Raportori ai Parlamentului European pledează pentru organizarea unui summit la nivel mondial pe tema contracarării evaziunii fiscale la scară mare.

Ideea organizării unei reuni la nivel înalt a factorilor de decizie din lumea întreagă pe tema paradisurilor fiscale a fost lansată de eurodeputatul danez Jeppe Kofod, co-raportor pentru Dosarele Panama.

El i-a adresat o întrebare în acest sens lui Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2001. Stiglitz, care a participat la o dezbatere în Parlamentul European, a spus că ideea de a avea un astfel de summit este una foarte bună pentru că trebuie să existe o abordare globală cuprinzătoare care să aibă toleranță zero față de evaziune.

AUDIO: Europa la zi.

În aceeași discuție, celălalt co-raportor, Petr Ježek, a abordat situația de după alegerile din Statele Unite ale Americii, dar și referendumul din Regatul Unit.

El l-a întrebat pe Joseph Stiglitz „Cum pot afecta aceste schimbări lupta noastră împotriva sustragerii de la plata taxei și evaziunii pe scena internațională?” Potrivit domnului Stiglitz, paradisurile fiscale sunt la vedere, atât în Europa, cât și în Statele Unite. El și-a exprimat îndoiala că unele încercări ale Administrației Obama vor fi continuate de Donald Trump, pentru că, cităm „Trump este un evazionist!.

Amintim că Parlamentul European a înființat o comisie care va investiga presupusele contravenţii şi greşeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislaţiei privind spălarea de bani, evitarea taxelor şi evaziunea fiscală.

Comisia de anchetă ar putea continua investigațiile pentru LuxLeaks, un scandal apărut în urma unor scurgeri de informații care au dezvăluit existența unui sistem de evaziune fiscală pe scară largă în rândul companiilor multinațiopnale, în special a celor active în Luxemburg.

Decizia a fost luată după ce o anchetă realizată de peste o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor responsabili politici sau personalităţi.

Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.