Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

10 Decembrie 2019
Vizualizari: 555
Comentează add

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au căzut de acord cu privire la o serie de măsuri legate de conflictul din Donbas.

Summit la Paris, în cadrul aşa-numitului format Normandia

florin-lepadatu

 Fost Spital din Slaviansk, regiunea Doneţk.        Foto: Sergiu Şteţ

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au căzut de acord cu privire la o serie de măsuri legate de conflictul din Donbas, între care o încetare a focului în estul Ucrainei până la sfârşitul anului şi un schimb de prizonieri.

Summitul la care s-au întâlnit cei doi a lăsat, însă, şi numeroase chestiuni nerezolvate, acestea urmând a fi abordate în viitor.

Summitul a avut loc la Paris, în cadrul aşa-numitului format Normandia, din care mai fac parte, ca mediatori, şi Franţa şi Germania, ţări care au fost reprezentate de preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel.

Corespondenţă din Moscova, reporter Alexandr Beleavschi: "Faptul că suntem împreună înseamnă o relansare credibilă a convorbirilor de pace, a declarat preşedintele Franţei în deschiderea conferinţei de presă comune, după aproape nouă ore de negocieri şi bilaterale şi în patru.

Cel mai mare câştig este că discuţiile pentru pace în Ucraina au putut fi reluate, a apreciat preşedintele Emmanuel Macron, artizanul acestui summit.

Ce s-a obţinut concret: încetarea totală şi permanentă a focului până la sfârşitul anului, eliberarea de către ambele părţi înainte de Crăciun a tuturor deţinuţilor, retragerea combatanţilor şi armamentului până în martie din trei zone concret stabilite, un plan de deminare a teritoriului, crearea mai multor puncte de trecere de-a lungul liniei de contact pentru a le permite civililor să se mişte dintr-o parte într-alta.

Tânărul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski a recunoscut că a obţinut puţin la summit-ul de la Paris şi că şi-ar fi dorit răspunsuri la mai multe probleme cu care se confruntă ţara sa, între acestea, recăpătarea de către Ucraina a controlului total asupra graniţei sale de est şi organizarea de alegeri libere în regiunea separatistă Donbas, unde are loc conflictul.

Preşedintele rus a fost însă categoric.

El a cerut respectarea întocmai a Acordului de la Minsk din 2015, obţinut tot cu concursul puterilor occidentale, ce prevede alegeri în Donbas după ce regiunea este înzestrată cu autonomie specială faţă de Kiev şi abia apoi recăpătarea suveranităţii Ucrainei asupra întregului său teritoriu."


Etichete DonbasUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live