Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

27 Octombrie 2018
Vizualizari: 646
Comentează add

Liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Turciei se vor reuni la Istanbul pentru o conferinţă dedicată crizei din Siria

Summit la Istanbul cu privire la situația din Siria

alexandru-beleavski-moscova

Liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Turciei se reunesc astăzi la Istanbul pentru o conferinţă dedicată crizei din Siria.

Preşedinţia turcă a avertizat că problema exodului refugiaţilor sirieni va afecta nu doar ţările din regiune, dar şi pe cele europene.

La summit va fi prezent şi emisarul special ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a anunţat că se va retrage din această funcţie la sfârşitul lunii viitoare.

Preşedinţia turcă a declarat, astăzi, că Ankara aşteaptă ca liderii celor patru să convină o foaie de parcurs privind reglementarea politică a crizei din Siria, principalele prevederi ale proiectului noii Constituţii siriene şi, în mod special, înfiinţarea comitetului constituţional care o va redacta. De asemenea, preşedintele Erdoğan va prezenta un raport în legătură cu situaţia din provicia siriană Idlib, singura rămasă sub controlul opoziţiei şi prevenirea aici a încălcării armistiţiului de către Damasc.

În confomitate cu acordul Putin - Erdoğan, în provincia Idlib se înfiinţează o zonă demilitarizată, responsabilă pentru acest proces fiind Turcia. Rusia comentează summitul, însă cu prudenţă, subliniind că nu este vorba de un format nou, ci - cum a spus purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov - o suprapunere de formate diferite.

Anterior, Peskov a declarat că de la această reuniune nu trebuie aşteptate rezultate decisive. Cele patru ţări, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, au un scop comun: pacea în Siria şi reglementarea politică a conflictului, dar între ele pot exista diferenţe în ceea ce priveşte tactica şi instrumentele. Rusia consideră că reuniunea va permite compararea poziţiilor celor patru ţări, care vor încerca, de asemenea, să contureze posibilele teme comune.

În lumina ultimelor evoluţii, principalul subiect politic se profilează a fi blocajul în procesul de înfiinţare a comitetului constituţional, blocaj de care emisarul ONU, Staffan de Mistura, şi ţările occidentale au acuzat Damascul.

Din organismul constituţional ar urma să facă parte 150 de persoane, câte 50 propuşi de guvern, opoziţie, respectiv Naţiunile Unite. Blocajul a fost discutat, astăzi, în reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate, convocată de Statele Unite în pofida opoziţiei Rusiei.

Staffan de Mistura care, miercuri, s-a întâlnit la Damasc cu ministrul sirian de externe, Walid al-Moualem, a declarat că Guvernul sirian nu va accepta nicio listă propusă de Naţiunile Unite şi că Damascul s-a înţeles cu Moscova ca propunerile pentru aceasta să fie formulate de Rusia, Turcia şi Iran, în calitate de garanţi ai procesului de la Astana.

Membrii permanenţi occidentali ai Consiliului de Securitate, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, au condamnat în termeni duri atitudinea Damascului, în timp ce Rusia a cerut să fie respectată dorinţa şi suveranitatea Siriei.


Etichete summitistanbulturciagermaniafrantasiria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live