Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

28 Septembrie 2018
Vizualizari: 318
Comentează add

Au loc pregătiri pentru un summit în octombrie Franţa-Turcia-Rusia-Germania cu privire la Siria.

Summit Franţa-Turcia-Rusia-Germania cu privire la Siria

radu-dobritoiu

Situaţia din Siria urmează să fie discutată în cadrul unui summit în octombrie de liderii francez, turc, rus şi german, a anunţat vineri cancelarul german Angela Merkel, precizând că au început pregătirile în acest sens, transmit AFP.

"Suntem în favoarea unei întâlniri cvadripartite cu preşedintele turc (Recep Tayyip Erdogan), preşedintele rus (Vladimir Putin), preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu mine, întrucât situaţia continuă să fie fragilă. Avem ambiţia ca aceasta să aibă loc în octombrie", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin cu Erdogan, aflat în vizită de stat în Germania.

Reuniunea se va concentra asupra situaţiei critice din Idlib, provincie din nord-vestul Siriei considerată ultimul bastion al rebelilor, a menţionat cancelarul german.

Săptămâna trecută, Ankara şi Moscova - care este aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad - au anunţat un acord al cărui scop este de a crea o zonă demilitarizată care să servească drept zonă-tampon între teritoriile ocupate de rebeli şi jihadişti în Idlib şi zonele controlate de către trupele guvernamentale în zonă. Acest acord a permis evitarea unei ofensive a regimului lui Assad împotriva provinciei, în contextul în care agenţiile ONU şi organizaţii umanitare avertizaseră în legătură cu riscul unei "băi de sânge", temându-se de "cea mai gravă catastrofă umanitară" din secolul al XXI-lea.

Mai mult de jumătate din regiune este controlată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al Qaida, restul fiind în mare parte sub controlul rebelilor proturci. În baza acordului ruso-turc, Ankara s-a angajat ca grupările insurgente să predea toate armele grele şi că jihadiştii vor părăsi până la mijlocul lunii octombrie viitoarea "zonă demilitarizată", care va acoperi între 15 şi 20 km.
 


Etichete criza sirianarazboi Siriasummit Siria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live