Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

4 Septembrie 2015
Vizualizari: 5097
Comentează add

FOTO: Situl arheologic se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923.

"Sultana-Malu Roşu, înainte de piramide"...acum 6000 de ani "Sultana-Malu Roşu, înainte de piramide"...acum 6000 de ani   - Conține audio

mihaela-helmis

 Foto: Cătălin Lazăr.

Ne aflăm pe urmele si impreuna cu toti cei care de azi vor face cunoscute si la Glasgow  , cu si mai multe detalii, impresionantele descoperiri arheologice  de pe malul lacului Mostiștea. 

Ca si in expozitia experimentala  deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României cu titlul „Radiografia unei lumi dispărute”, vor fi aduse la cunostinta comunitatii stiintifice a arheologilor din toata lumea , date legate de   o așezare umană preistorică de acum 6.000 de ani, aflată la Sultana-Malu Roşu, din județul Călărași, parte a culturii Gumelnița.
 
Expoziţia dezvăluie publicului istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. 
 
AUDIO: "Sultana-Malu Roşu, înainte de piramide"...acum 6000 de ani  
 
 
Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. 
 
FOTO: Cătălin Lazăr.
 
 
 
Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) sunt integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. 
 
Timp de 2 luni  au continuat si in vara 2015  săpături in necropola aflata in imediata vecinătate a tellului.
 
Coborâm împreună cu  specialiștii Cătălin Lazăr, Adi Bălășescu si  câțiva arheologi în devenire in săpătura ce măsoara 2,70 m adâncime si 27 de metri lungime , acolo unde celor doua schelete chircite descoperite inițial , li s-a adăugat un al treilea , acoperit cu peste 1000 de mărgele din spondilius,malachit,marmură, os și lithogliphus. 
 
Povestea se spune mai departe , acolo unde , in satul de azi există  strada Arheologilor si unde , sub islazul de vite sau sub lanul de porumb , sigur mai sunt multe de descoperit, de fapt de scos la lumină  spre a completa povestea unei lumi dispărute. 

Etichete exclusiv radioSultana-Malu RoşuSitul arheologic se află pe Valea MostişteiMuzeul Naţional de Istorie a Românieiudețul Călărașiparte a culturii GumelnițaCătălin LazărAdi Bălășescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live