Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

6 Iunie 2018
Vizualizari: 556
Comentează add

Sudanul anunţă anularea acordurilor sale cu Coreea de Nord din domeniul apărării.

Sudanul anunţă anularea acordurilor militare cu Coreea de Nord

radu-dobritoiu

Sudanul a anunţat astăzi că a anulat toate acordurile sale cu Coreea de Nord din domeniul apărării, recunoscând, în premieră, stabilirea unor astfel de legături cu regimul de la Phenian, transmite AFP.

Khartoumul a anunţat totodată, într-un comunicat al ministerului său de Externe, crearea unui comitet pentru implementarea sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU contra Coreei de Nord.

'Producătorii din industria apărării au anulat toate contractele încheiate cu Coreea de Nord şi au pus capăt relaţiilor, directe sau printr-o terţă parte, cu această ţară', a informat diplomaţia sudaneză.

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Sudanului pentru ca acest stat să înceteze legăturile cu Phenianul, chiar dacă respectiva ţară africană nu întreţine relaţii diplomatice cu Coreea de Nord.

Anunţul de miercuri reprezintă o recunoaştere de către Khartoum a acordurilor sale în materie de apărare cu regimul lui Kim Jong Un, remarcă AFP.

Statele Unite au ridicat în octombrie embargoul comercial impus Sudanului de peste două decenii, dar a menţinut această ţară pe lista statelor susţinătoare ale terorismului, pe care se mai află Coreea de Nord, Siria şi Iranul.

Conform oficialilor de la Khartoum, aceasta împiedică legăturile între băncile internaţionale şi cele sudaneze şi redresarea economică a Sudanului, ţară confruntată cu o inflaţie persistentă, o datorie ridicată şi cu pierderea veniturilor din petrol.

La începutul lunii mai, un înalt oficial american a indicat, sub condiţia anonimatului, că Sudanul ar trebui să pună capăt oricărei legături comerciale cu Coreea de Nord pentru a se putea demara negocieri în vederea retragerii Khartoumului de pe lista neagră americană privind terorismul.

În 1997, Washingtonul a impus sancţiuni Sudanului, care a fost acuzat de susţinerea grupărilor militanţilor islamişti. Fondatorul Al Qaida, Osama bin Laden, a locuit în Sudan între 1992 şi 1996.

După decenii de relaţii diplomatice tensionate, legăturile între Washington şi Khartoum s-au ameliorat sub preşedinţia lui Barack Obama, iar ulterior odată cu ridicarea sancţiunilor, anul trecut, de către Donald Trump.
 


Etichete SudanRelatii Sudan-Coreea de Nord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live