Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

29 Octombrie 2012
Vizualizari: 1691
Comentează add

Militanţi pro-democraţie sud-coreeni au lansat, luni, manifeste care conţineau fotografii cu lideri autoritari decăzuţi, precum Nicolae Ceauşescu, Gaddafi şi Sadam Hussein.

Sud-coreenii trimit imaginea lui Ceauşescu în Coreea de Nord

alexandra-coslea

Un militant pro-democraţie ţinând un manifest cu liderii autoritari decăzuţi. Foto: Reuters.

Militanţi pro-democraţie sud-coreeni au lansat luni cu ajutorul baloanelor mii de manifeste pe teritoriul Coreii de Nord, unele dintre ele conţinând fotografii cu lideri autoritari decăzuţi precum Nicolae Ceauşescu, Saddam Hussein şi Muammar Gaddafi.

Acţiunea are loc la o săptămână după ce Phenianul a ameninţat Seulul cu o replică militară "nemiloasă" în condiţiile continuării propagandei anticomuniste, transmite AFP.

În jur de zece militanţi au lansat dintr-un parc din oraşul Paju, la 60 kilometri nord de Seul, mai multe baloane care conţineau 30.000 de manifeste.

Au avut loc scurte ciocniri între militanţi şi localnici, care se temeau de eventuale represalii din partea ţării vecine.

"Nu ne temem de aceste ameninţări şi vom continua să trimitem manifeste", a atras atenţia Choi Woo-Won, profesor universitar, care dispreţuieşte regimul comunist nord-coreean instaurat în 1948 de Kim Il-Sung.

Întreruptă timp de 11 ani, această practică a fost reluată la sfârşitul lui 2010

Manifestele le cer nord-coreenilor să se revolte împotriva noului lor lider, Kim Jong-Un, care a preluat puterea de la tatăl său Kim Jong-Il, mort în luna decembrie.

Manifestele conţin fotografii cu autocraţi decăzuţi, precum românul Nicolae Ceauşescu, irakianul Saddam Hussein şi libianul Muammar Gaddafi.

În urmă cu o săptămână, autorităţile sud-coreene au împiedicat o operaţiune similară invocând "raţiuni de securitate".

Militanţi anti-Phenian procedează frecvent la asemenea practici recomandându-le nord-coreenilor să se revolte împotriva regimului comunist.

Anul trecut, militanţi sud-coreeni au dat drept exemplu mişcările de protest din lumea arabă, denumite generic "Primăvara arabă".

Întreruptă timp de 11 ani, această practică a fost reluată la sfârşitul anului 2010, când armata nord-coreeană a bombardat o mică insulă sud-coreeană situată pe linia de demarcaţie maritimă provocând moartea a patru persoane - doi civili şi doi militari.

Coreea de Sud se teme de o intensificare a agresivităţii RPDC cu ocazia apropierii alegerilor prezidenţiale sud-coreene, prevăzute să se desfăşoare la jumătatea lunii decembrie.

Cele două Corei sunt teoretic în continuare în război în absenţa tratatului de pace semnat la sfârşitul conflictului armat în 1953.


Etichete pro-democraţieCoreea de Nord,Nicolae CeauşescuSaddam HusseinMuammar GaddafiSeulPhenianKim Jong-Un

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live