Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Succesul românilor la Varna Summer Fest

Reportaj de la Palatul Congreselor din Varna, Bulgaria

Succesul românilor la Varna Summer Fest

Articol de Adina Dragomir - Radio România Cultural, 24 Iunie 2011, 12:11

Prin Bulgaria circulă mitul că muzicienii români sunt mai buni decât cei bulgari'' – declara o spectatoare venită la Opera de Stat din Varna miercuri, pentru a asculta trio-ul format din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma.

Este cu siguranță și acesta un motiv pentru care mai bine de 500 de spectatori au venit să asculte recitalul cuprins în programul festivalului Varna Summer Fest 2011 - cel mai vechi festival de muzică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu cea mai lungă tradiţie din Europa, dedicate muzicii clasice. A fost primul eveniment românesc prezentat în acest an la festival, iar prestația celor trei tineri muzicieni români nu a infirmat, ci mai degrabă a confirmat mitul de mai sus. Dacă pentru început cei trei au oferit pentru degustare, publicului bulgar, o lucrare românească - "serenade lointaine"- de Enescu, deosebit de agreată de cei prezenți, meniul serii de miercuri a fost bine condimentat și asezonat cu lucrari de J. Haydn, W. A. Mozart şi L. v. Beethoven, devenind astfel ideal pentru o seară pe malul mării, însoțită de muzică de cea mai bună calitate, într-o interpretare care a uimit asistența.

Dar pentru că românii au promis muzică all inclusive, seara de joi a fost una în care a urcat, pe scena Palatului Congreselor din Varna, Orchestra Naţională Radio sub bagheta dirijorului Iurie Florea, căreia i s-a alăturat, cu farmecul şi vocea sa excepţională, mezzosoprana Ruxandra Donose. Despre cele trei extraordinare arii alese pentru acest eveniment artista a declarat:

"Mă regăsesc în fiecare dintre cele trei câte puțin. Îmi place să gândesc fiecare caracter în mod complex, chiar dacă atunci când spunem Carmen, Dalila si Cenusareasa, ne vine de obicei în minte o imagine unitară''.

Interpretarea Ruxandrei Donose a încântat publicul bulgar, care a apreciat performanța vocală și prezența sa scenică rafinată pe cele mai înalte scene ale lumii, mai ales că lucrările prezentate au fost, chiar în opinia artistei, foarte ofertante dar, în același timp, dificile: "Sunt trei arii foarte cunoscute, foarte grele de Rossini, Bizet si Saint-Saëns. Dacă ne gândim la Dalila si la Carmen, ele sunt două femei senzuale, puternice, iar ambele arii se caracterizează prin acea linie erotică, coborât, semiton, iar bineințeles Cenușăreasa se afla la polul opus".

Foarte apreciate de publicul bulgar au fost și prelucrările după folclor ale lui Tiberiu Brediceanu, interpretate cu caldură și sensibilitate de Ruxandra Donose, care au adus în sala Congreselor de la Varna o mostră de spiritualitate și talent pur românesc.

Prestația Orchestrei Naționale Radio a fost, de asemenea, îndelung omagiată de cei peste 1000 de spectatori prezenți.

Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului, recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în mod substanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai. De-a lungul ediţiilor, au fost invitate ansambluri de renume internaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet - Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o mare varietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"