Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

4 Ianuarie 2012
Vizualizari: 3178
Comentează add

Fermierii care practică agricultura ecologică îşi pot vinde produsele la un preţ mai bun, iar subvenţiile pot ajunge la 2.300 de euro, a explicat un reprezentat al APIA Bistriţa-Năsăud.

Subvenţii pentru agricultură ecologică

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

Foto: Agerpres.

În Bistriţa-Năsăud, 2137 de fermieri au depus cereri de finanţare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) ca să practice agricultură ecologică.

Cei mai mulţi solicitanţi sunt din zona Năsăudului, de pe Valea Someşui Mare, dar şi de pe cea a Şieului.

Cătălina Găncean, şef serviciu în cadrul APIA Bistriţa-Năsăud, a declarat că, fermierii pot obţine între 1.500 şi 2.300 de euro/an în funcţie de mărimea exploataţiei agricole.

Sprijinul urmează să le fie acordat timp de 3 ani cât durează conversia fermelor.

"Acordăm ajutorul financiar pentru conversie. Conversia înseamnă trecerea de la agricultură convenţională la agricultură ecologică, care e pe o perioadă de un an, doi sau trei sau poate chiar şi mai mult", a declarat Cătălina Găncean.

Potrivit acestuia, fermierii care practică agricultura ecologică îşi pot vinde produsele la un preţ mai bun.

"Pot să-şi vândă produsele la un preţ mai bun. De exemplu, Ardanul vinde laptele la un preţ mai bun decât celelalte comune care nu sunt în agricultură ecologică. Au contract făcut cu unitatea de procesare şi au primit un preţ mai bun", a explicat reprezentantul APIA Bistriţa-Năsăud.

În tot acest timp, ei sunt verificaţi de un organism abilitat, fiind obligaţi să facă dovada că alternează culturile conform ciclurilor naturii şi că folosesc îngrăşăminte naturale, fără fertilizanţi, pesticide sau stimulatori de creştere.

Din cele 2.137 de exploataţii intrate în procedura de conversie şi certificare ecologică, 2.047 sunt pentru sectorul vegetal cu un total de peste 15.000 ha, 78 sunt ferme de ovine cu un efectiv total de 12.057 de capete şi 13 sunt stupării cu un total de 716 familii de albine.

Subvenţiile solicitate anul acesta vor fi plătite până cel târziu în iunie 2012.
 


Etichete Ştiri Nord-VestAPIAagricultură ecologicăpreţsubvenţiifermieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live