Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

9 Martie 2020
Vizualizari: 1163
Comentează add

Subiectul zilei - Situaţia din Italia #coronavirus

radio-romania-actualitati

"Subiectul Zilei" - Realizator: Victor Caraculacu - Reluăm acum datele disponibile la acest moment.

La nivel mondial, numărul deceselor cauzate de coronavirus a depășit 3.800 de cazuri și sunt peste 110.000 de infectări în 100 de țări.

În Europa, cea mai afectată țară rămâne Italia cu 366 de decese și peste 7.300 de contaminări, urmată de Franța cu 19 decese și peste 1.100 de cazuri.

Peste 1.000 de cazuri de îmbolnăvire sunt şi în Germania. Practic, conform datelor existente, toate țările Uniunii Europene au fost afectate.

Aflăm acum și care sunt datele, la acest moment, în Italia.

Corespondentul Radio România Actualități, Elena Postelnicu, este în direct cu noi de la Roma. Bun găsit, Elena. Care este acum situația la Roma? Care este situaţia şi în Italia din datele pe care le deții?


Reporter: Pot spune că aici, la Roma, de la zi la zi, se vede o micşorare a /numărului/ persoanelor pe străzi sau în centrul capitalei. Tot mai puțină lume care se plimbă, mai puțini pasageri în autobuze şi în metrouri. Turişti, la fel. Ba mai mult, 90% dintre cei care aveau programată o vacanţă în această perioadă, dar şi în aprilie sau chiar şi în luna mai, au anulat rezervările la hoteluri. De astăzi, toate muzeele, cinematografele, teatrele, sălile de jocuri, anumite pub-uri sunt închise. Restaurantele rămân însă deschise şi cafenelele la fel, dar clienţii trebuie să stea cel puţin la o distanţă de un metru unul de altul. În toată Italia, până la 3 aprilie, nu se pot organiza căsătorii şi nu au loc ceremonii de înmormântare. Toate slujbele din biserici sunt anulate. Mai grea este, desigur, situaţia populației din nord, din zonele roşii, din întreaga regiune Lombardia şi din alte 14 provincii din regiunile Emilia Romagna, Veneto, Marche şi Piemonte. Este foarte dureros să vezi Veneţia, care în perioada asta deja era luată de asalt de mii de turişti, goală. La fel Milano, capitala economică a Italiei. Nimeni pe străzi. Acolo te poți contamina în orice moment.


Realizator: Oamenii respectă aceste reguli de care ai vorbit tu, mai ales în locurile publice, atâta cât mai ieși? De la apariția primului caz în februarie, cum s-a schimbat atitudinea populației?


Reporter: Da, acum cetăţenii se tem mult mai mult decât la apariția primelor cazuri de la 23 februarie. Cel puţin, în nordul Italiei se dă o foarte mare atenție acestei epidemii, atât de autorităţi, cât şi de cetăţeni. De astăzi, sunt mai multe controale în gări, în aeroporturi şi de-a lungul străzilor, în regiunea Lombardia şi în cele 14 provincii din așa-zisele zone roșii. Nimeni nu poate intra și nici ieşi fără o justificare clară. Deplasările sunt permise doar din motive de muncă, situații de necesitate sau din motive de sănătate. Pentru a demonstra existenţa uneia dintre aceste condiţii, cei interesaţi trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere în care să specifice motivul deplasării./csimion/ Regulile nu se aplică persoanelor care sunt supuse măsurilor de carantină sau izolare şi nici celor care sunt pozitive  la testul cu noul coronavirus, care oricum au interdicţie absolută de a circula. Cei care încalcă legea, riscă închisoare până la trei luni. Până acum, nu era această regulă. Dacă se constată punerea în pericol a sănătăţii publice, autorităţile vor aplica pedepse mai severe. Pe de altă parte, acolo, în nordul Italiei, şi cetăţenii sunt mai responsabili, se autoizolează singuri, au înţeles riscurile acestei epidemii.


Realizator: Da. Vedeam jurnalele de ştiri care arată în ultimele zile persoane ce iau cu asalt gările din Italia. Ce fac românii, din datele pe care le ai tu? Vor să plece de sărbători? Vin sărbătorile... Sau au decis să rămână, poate?


Reporter: Românii de aici din Roma din regiunea Lazio sunt destul de liniştiţi, chiar şi din sudul peninsulei, aceasta chiar dacă toţi ne aşteptăm ca epidemia să izbucnească şi în această parte a Italiei, cu atât mai mult cu cât mii de cetăţeni au fugit, sămbătă seara şi duminică din nord, pentru a nu rămâne acolo blocaţi pentru toată luna. Teama mai mare a fost în nord, unde sunt peste 500.000 de români. De acolo au încercat deja să vină o parte dintre conaţionali, în ţară. Acum, însă... au încercat, mai mult, pentru faptul că deja ştiau că nu lucrează şi s-au gândit să profite, să vină acasă, să stea cu familia, negândindu-se la riscurile la care îi expun pe cei de acasă. Acum, însă, după zeci de apeluri ale autorităţilor italiene, dar şi cele române, au înţeles că este mai bine să rămână aici.


Realizator: Da. Şi o ultimă scurtă întrebare, Elena, în magazine sau farmacii, mai sunt produse? S-au epuizat? Oamenii fac stocuri?


Reporter: Trebuie să încep cu măştile de protecţie. Astea n-au existat aici, la Roma. Nu le-am văzut nicăieri în farmacii, iar gelul igienizant a dispărut, de la jumătatea lunii februarie, din comerţ. Foarte mulţi folosim şerveţelele umede sau spirtul alcoolic. Produse alimentare sunt. Exagerează, uneori, persoanele care îşi cumpără mai mult decât trebuie. Mai mult de atât, am observat aici la Roma că sunt cozi cu măsură, în sensul că nu se mai poate intra în supermarket când vrei. Intră câte două persoane, la un interval de 3-5 minute. Ceea ce am mai observat astăzi: benzina costă cu câţiva cenţi mai puţin.


Realizator: Da. Mulţumesc foarte mult. De la Roma, a fost în direct cu noi corespondetul RRA Elena Postelnicu.


Etichete subiectul zileiitaliacoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live